Suomalaisyritysten määrä Murmanskissa on vähentynyt

Suomalaisyritysten aktiivisuus Murmansikissa on vähäistä. Viimeinen rekisteröity investointi tehtiin vuonna 2007 ja kaupungissa toimivien suomalaisten yritysten määrä on huomattavasti vähäisempi kuin 20 vuotta sitten.

Kotimaa
Murmanskin uudempia liiketaloja
Tapani Leisti / Yle

Finpron Murmanskin toimiston johtaja Andrey Kletrov kertoo, että suomalaiset yritykset ovat kiinnostuneita vain myymään Murmanskissa, mutta eivät toimimaan siellä pysyvästi.Suomen Murmanskin konsuli Martti Ruokokoski kehottaa yrityksiä olemaan aktiivisia vahvoilla aloilla, kuten esimerkiksi energia-alalla. Norjalaisten kanssa Ruokokoski ei kehota kilpailemaan.

- Norjan kanssa ei pystytä kilpailemaan kaikilla aloilla, kuten kalastuksessa ja merenkulussa yleensä. Sen sijaan suomalaisilla voisi olla sormet enemmänkin pelissä energiatehokkuudessa, kaikenlaisessa rakentamisessa ja erilaisissa Suomen edustamissa tekniikoissa, Ruokoski arvelee.

Kielimuuri on edelleen yksi yritysten Murmanskiin menoa estävä tekijä.

- Valitettavasti nuoret eivät edelleenkään lähde kovin mielellään opiskelemaan venäjää. Tosin Itä-Suomessa on älytty, että venäjä on erittäin hyvä asia osata, Ruokoski sanoo.