YK vaatii länsimaitakin ötökänsyöntiin - "kaksi miljardia ihmistä syö jo"

Hyönteisiä voisi käyttää myös karjanrehuna nykyisten soijan, maissin ja viljojen sijaan. Hyönteisissä on paljon proteiineja ja kivennäisaineita.

Ulkomaat

Hyönteisten syönti vähentäisi nälänhätää maailmassa, parantaisi ravitsemusta ja vähentäisi saasteita, sanoo YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO maanantaina. Kovakuoriaiset, toukat ja muut tuottaisivat valtavasti ympäristöystävällistä ravintoa, jos länsimaiset ihmiset vain pääsisivät inhotuksensa yli, FAO sanoo.

- Pääviesti on todellisuudessa: 'syökää hyönteisiä', sanoi Eva Müller FAO:sta.

- Hyönteisiä on yllin kyllin, ja ne ovat tärkeä proteiinien ja kivennäisaineiden lähde, hän jatkoi.

FAO:n mukaan kaksi miljardia ihmistä eli kolmasosa maapallon väestöstä jo syö hyönteisiä, koska ne ovat herkullisia ja ravinteikkaita. FAO:n raportin mukaan hyönteisten kasvattaminen on yksi keino ravinnon saamiseksi ja ruokaturvan parantamiseksi tulevaisuudessa. Hyönteiset lisääntyvät ja kasvavat nopeasti, ja ne aiheuttavat pienen hiilijalanjäljen.

Raportissa kuitenkin myönnetään, että "kuluttajien vastenmielisyys on yksi suurimpia esteitä hyönteisten muodostumisessa tärkeäksi proteiininlähteeksi länsimaissa". Raportti ehdottaa, että ruokateollisuus auttaisi hyönteisten maineen nostamisessa. Niitä voisi muun muassa tarjoilla ravintoloissa.

Lisäksi hyönteisiä voisi käyttää karjarehuna. Niillä voisi korvata osittain nykyisin käytettävää soijaa, maissia, viljoja ja kalaa, raportti ehdottaa. Parhaimmat mahdollisuudet tähän olisi muun muassa kärpäsentoukilla.

Raportin mukaan tähän mennessä eniten ihmisravintona käytetään nykyisellään kovakuoriaisia, toukkia sekä ampiaisia, mehiläisiä ja muurahaisia. Lisäksi syödään heinäsirkkoja ja muita sirkkoja.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset