42 sankarivainajaa haudataan sunnuntaina Lappeenrantaan

Lappeenrannassa vietetään tulevana sunnuntaina valtakunnallisia sankarihautajaisia. Suurin osa Lappeenrantaan haudattavista on tunnistamattomiksi jääneitä sankarivainajia.

Kotimaa
Lappeenrannan sankarihautausmaa
YLE Etelä-Karjala

Kaatuneitten muistopäivänä 19.5.2013 Lappeenrannan sankarihautausmaalle haudataan kaikiaan 42 suomalaista sankarivainajaa. Vainajista viiden henkilöllisyys on tunnistettu. Yksi sankarivainajista siunataan sankarihautausmaalla omaan hautapaikkaansa nimilaattoineen. Kaikki muut siunataan yhteishautaan.

Valtakunnallisessa tilaisuudessa Lappeenrannassa siunauksen toimittaa puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö. Vastaavia sankarihautajaisia järjestetään samaan aikaan myös muualla Suomessa.

Suomeen on vuosina 1992 - 2013 palautettu yli 1100 suomalaisen sotilaan jäänteet. Noin 300 vainajan henkilöllisyys on DNA-analyysillä varmistettu Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksella. Tunnistetut vainajat on saatettu kotiseurakunnan sankarihautausmaille. Tunnistamattomat vainajat on haudattu Lappeenrannan, Joensuun ja Kajaanin sankarihautausmaille. Lappeenrantaan on viime vuosina haudattu yli 600 tuntematonta sankarivainajaa.