1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruisjauho

Punamultamaalin keittäminen on kärsivällisen hommaa

Perinteistä punamultamaalia on helppo keitellä, sillä se ei ole reseptistään niin kovin tarkka. Aikaa on syytä varata, sillä puuron tapaan punamultapyttyäkin kannattaa haudutella hartaasti.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Perinteinen punamultamaali syntyy yksinkertaisista aineksista: vettä, ruisjauhoa, rautavihtrilliä ja väripigmenttiä - ja kärsivällistä hämmennystä. Säilyvyyden parantamiseksi sekaan voi heittää möykyn suolaa.

Petri Leinonen keittelee punamultamaalinsa ulkomuistista. Alun perin resepti on kaiveltu internetin ihmemaailmasta, mutta Kukkolankosken rannalla höyryävän keittotynnyrin äärellä ei viitsi netissä roikkua.

- Onneksi punamulta ei ole niin kovin tarkka kuiva-aineiden suhteista. Muistan Panu Kailankin kertoneen, että jossain hänen kirjansa reseptissä pigmentin ja ruisjauhon määrät olivat menneet painovirheen vuoksi päin vastoin. Siitä huolimatta maali oli ihan toimivaa ja pysyi seinässä, Leinonen nauraa.

Ainekset punamultamaaliin voi tilata suoraan netistäkin. Ruisjauhot ja vesi pitää olla omasta takaa, mutta muut aineet saa valmiiksi oikeissa mittasuhteissa esimerkiksi 120 litran annokseen.

Maalin valmistamiseksi vesi kuumennetaan esimerkiksi tynnyrissä, siihen lisätään veteen sekoitettu ruisjauho ja muut kuiva-aineet. Keitosta sekoitellaan pohjia myöten parista tunnista neljään tuntiin. Jäähdyttyään maali on valmista seinään sudittavaksi.