Japanilaispoliitikko: Seksiorjat olivat tarpeen sodassa

Osakan pormestari on puolustanut bordelleja, joihin Japanin joukot pakottivat toisen maailmansodan aikana jopa 200 000 miehitysalueiden naista seksiorjiksi.

Ulkomaat
Toru Hashimoto
Osakan pormestari Toru Hashimoto. Franck Robichon / EPA

Japanissa Osakan pormestari on aiheuttanut kohun lausunnollaan, jonka mukaan toisen maailmansodan aikaiset seksiorjat olivat välttämättömiä. Historioitsijoiden mukaan Japanin joukot pakottivat toisen maailmansodan aikana jopa 200 000 naista seksiorjiksi miehittämillään alueilla, muun muassa Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

Hashimoto myöntää, että naisia joutui bordelleihin vastoin tahtoaan, ja se oli hänen mukaansa sodan murhenäytelmä.

Hashimoto kuitenkin puolustaa bordelleja sanomalla, että järjestelmä oli välttämätön, jotta henkensä vaarantaneet sotilaat saivat mahdollisuuden levähtää.

- Tämä on selvää kaikille, sanoo Hashimoto, joka on toinen Japanin kansallismielisen Ishin no Kai -puolueen johtajista.

Kysymys toisen maailmansodan seksiorjista on pitkään hiertänyt Japanin ja sen naapurimaiden välejä. Etelä-Korean ja Kiinan mielestä Japani ei ole osoittanut riittävää katumusta tapahtuneen vuoksi.

Vuonna 1993 Japanin hallitus pyysi viimein anteeksi seksiorjuuteen pakotettujen naisten kärsimystä. Jotkut Japanin konservatiiveista tosin vastustavat edelleen anteeksipyyntöä, koska heidän mielestään Japani ei suoraan pakottanut naisia seksiorjuuteen.

Japanin hallituksen edustaja Yoshihide Suga ei halua kommentoida suoraan Hashimoton kommentteja. Hän kuitenkin toteaa, että seksiorjat kärsivät sanoinkuvaamattioman tuskallisia kokemuksia. Nykyisen pääministerin Shinzo Aben kanta on sama kuin aiempien hallitusten, Suga totesi.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset