Viisi vuotta aikaa muuttaa verotusta - molempiin suuntiin

Esitäytetyn veroilmoituksen korjaukset pitää tehdä viimeisiin lappuihin tiistaina. Takaporttikin on olemassa, mutta aikaa ja vaivaa vaativan työn takana.

Kotimaa
Verohallinnon tunnus Helsingissä .
Sari Gustafsson / lehtikuva

Veroilmoituksen korjaamisen viimeinen päivä on tänään tiistaina. Jos jostain syystä ilmoitus jää tarkistamatta ja verotuksesta löytyy myöhemmin virhe, voi sen tapauksesta riippuen korjata oikaisuvaatimuksella. (siirryt toiseen palveluun) Aikaa on viisi vuotta.

Oikaisun (siirryt toiseen palveluun) voi tehdä verovelvollinen tai verottaja.

- Mutta parhaan ajantasaisen hyödyn saa, jos hakee verokorttiin muutosta ja esittää mahdolliset vähennykset siinä samalla. Hyödyn saa heti, eikä esitäytetylle lomakkeelle tarvitse näitä sen jälkeen enää tehdä. Verokorttimuutoksen voi itse tehdä netissä, kertoo viestintäpäällikkö Merja Arkiomaa pääkaupunkiseudun verotoimistosta.

- Toinen vaihtoehto on sitten korjata tämä esitäytetty veroilmoitus netissä, jossa sekin käy nopeasti ja vaivattomasti. Esimerkiksi matkakulujen osalta korjauksen tekeminen kestää vain pari minuuttia ja mahdollisen palautuksen saa jo joulun alla.

Arkiomaa muistuttaa myös, että oikaisuvaatimus pitää edelleen tehdä paperille ja toimittaa sitten verovirastoon.

- Ja sen käsittely riippuu ruuhkista ja rahat saa vasta sitten joskus, Arkiomaa lisää.

Henkilöverotuksessa oikaisuvaatimus pitää tehdä verotuksen toimittaneelle verovirastolle viiden vuoden kuluttua verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta.

Esimerkiksi vuoden 2012 verotusta koskevan oikaisuvaatimuksen viimeinen takaraja on vuoden 2018 loppu.

Oikaisu vaatii tukun perusteita

Jotta oikaisuvaatimus menisi läpi, pitää sen täyttää tukku ehtoja. Vaatimus hyväksytään, jos verovelvolliselle ei esimerkiksi ole myönnetty vähennystä, johon hänellä on lain mukaan oikeus ja tämä on johtanut liian kovaan verotukseen.

Verottaja taas voi korjata verotusta, jos veronalainen tulo on jäänyt verottamatta tai verovelvollinen on saanut liikaa vähennyksiä. Verottaja voi korjata verotusta myös verovelvollisen eduksi.

Verottajan korjauksille on asetettu enemmän rajoituksia kuin verovelvollisen oikaisuille.

Virheet verottaja voi tietyin poikkeuksin korjata vuodessa ja viranomaisen laskuvirheen kahdessa vuodessa.

Verovelvollisen tekemän virheen verottaja voi korjata viiden vuoden kuluessa. Tietyissä tapauksissa verottaja voi määrätä korotetun veron, jos ihminen jättää tulojaan ilmoittamatta.