Puulalla testataan viivästettyä istutusta – kalanpoikaset altaaseen keskelle järveä

Tarkoituksena on kitkeä järvitaimenen ja järvilohen poikasten luontainen vaellusvietti ennen poikasten vapauttamista.

luonto
kalanistutus kala järvitaimen järvilohi kalastus Puula järvi kalakannat
Puulalla kaloja aloitettiin istuttaa viime viikon lopulla.Adam Bellgrau / Yle

Etelä-Savon alueelle istutetaan tänäkin vuonna yli miljoona kalanpoikasta. Puulalla istutukset aloitettiin viime viikon lopulla, jolloin järveen päätyi 10 000 kappaletta järvitaimenia ja järvilohia.

Kalanpoikaset kuljetettiin aluksi kasvatuslaitokselta kuorma-autolla järven rantaan, jossa ne siirrettiin putkea pitkin järveen upotettuun, noin 7 metriä syvään kasvatusaltaaseen. Kalojen on tarkoitus viettää ensimmäinen laitosvapaa kuukautensa kasvatusaltaassa, jotta niiden luontainen vaellusvietti ehtisi hälvetä ennen lopullista vapautusta.

Tutkijat arvioivat, että järvivesi ehtii kuukaudessa lämmetä yli + 10 asteen, jolloin kalat eivät vapauduttuaan lähdekään enää vaeltamaan ympäri vesistöä vaan jäävät syömään sille alueelle, johon ne on alunperin tuotu ja ostettu. Vastaavaa istutusmenetelmää on kokeiltu Puulalla viimeksi yli 20 vuotta sitten.

Alle puolet selviää hengissä

Puulan kalastusalueen osakaskunnille viime viikon perjantaina istutettu satsi tuli maksamaan noin 20 000 euroa. Moni kalanpoikanen joutuu petojen suuhun tai kuolee muista syistä ennen aikuisikää, joten varovaistenkin arvioiden mukaan ehkä puolet nyt istutetuista kaloista on vuoden päästä hengissä.

Kalastusalueen hallituksen jäsenen Jorma Kuitusen mukaan satsaus kuitenkin kannattaa, sillä kalamiehet ovat lohikaloista mielissään.

Kalanpoikaset painoivat istutushetkellä vain reilut 100 grammaa, mutta jo ensi vuoden syksyyn mennessä esimerkiksi lohet voivat painaa viisi kiloa tai ylikin.

Eniten Etelä-Savon alueella istutetaan kuhaa muun muassa sen halvan hinnan vuoksi. Muita suosittuja istutuskaloja ovat siika, nieriä ja harjus.