Koirien jalostaminen puhuttaa - englanninbulldoggia vältellään eniten

Koirarotujen pitkälle viety jalostaminen aiheuttaa tietyille roduille ominaisia perinnöllisiä sairauksia ja vikoja. Noin 64 prosenttia Suoran linjan nettikyselyyn vastanneista haluaisi rajoittaa koirien jalostamista kielloilla tai laeilla.

Kotimaa
Rottweiler ja vanhaenglanninbulldoggi leikkivät nurmikolla.
Rottweilerin ja vanhaenglanninbulldoggin pennut leikkimässä.Stina Tuominen

Suora linja kartoitti ihmisten mielipiteitä koirien pitkälle viedystä jalostamisesta. Koirakyselyyn vastasi miltei 4000 ihmistä.

Kyselyyn valittiin koirarotuja joiden hoitovakuutukset on listattu vakuutusyhtiöissä korkeimpiin maksuluokkiin ja jotka on listattu eri tutkimuksissa perinnöllisesti sairaimpiin tai lyhytikäisimpiin rotuihin.

Kysymykseen "mitä koirarotua et ainakaan ostaisi sen perinnöllisten sairauksien takia" vastanneista 41 prosenttia äänesti englanninbulldoggia. Toiseksi äänestetyin rotu oli cavalier kingcharlesinspanieli, jota äänesti 20 prosenttia kysymykseen vastanneista. Mopsi sai 13 prosenttia äänistä ja shar pei 12 prosenttia.

Noin 30 prosenttia kaikista koirakyselyyn vastanneista ei halunnut vastata tähän kysymykseen mitään.

Vastaukset kysymykseen "mitä koirarotua et ainakaan ostaisi sen perinnöllisten sairauksien takia?". Kuva: Stina Tuominen
Vastaukset kysymykseen "mitä koirarotua et ainakaan ostaisi sen perinnöllisten sairauksien takia?". Kuva: Stina Tuominen

"Mitä muita rotuja et hankkisi" -kysymys keräsi vastauksia lähes kaikilta vastaajilta. Tässä kysymyksessä vastauksia annettiin tasaisemmin, mutta samat rodut nousivat kuitenkin kärkisijoille. Eniten ääniä sai mopsi (12%).

Cavalier kingcharlesinspanieli, englanninbulldoggi ja shar pei saivat kukin noin 11 prosenttia äänistä.

Keskustelijat olisivat halunneet lisätä perinnöllisesti sairaimpien koirien listaan ainakin ranskanbulldoggin, bostoninterrierin, bordeauxindoggin ja mastiffit.

- Lista ei kerro koko totuutta. Itse en voinut valita läheskään kaikkia sairaita rotuja, koska roduista on olemassa myös terveempi muunnos tai linja, nimimerkki Jalostusta huomauttaa.

Hengitys huolettaa

Koirien perinnöllisistä sairauksista pahimpana pidettiin hengitysteiden vikoja. Vastausvaihtoehto keräsi 38 prosenttia äänistä. Toiseksi eniten oltiin huolestuneita koirien tuki- ja liikuntaelinten sairauksista, ne saivat 30 prosenttia annetuista äänistä.

- Mopseilla on sairauksia vaikka muille jakaa, eikä heidän "röhkivä hengityksensä" ole hauskaa kuunneltavaa, vaan pelkästään ahdistavaa. Itse toivoisin, että kyseiset, sairaaksi jalostetut rodut kiellettäisiin. Ei ole oikein eläimille syntyä sairaana, mikäli se voidaan välttää. Itse en enää hankkisi mopsia, vaikka koirani rakas onkin. nimimerkki Rea kirjoittaa.

graafi
Stina Tuominen

Moni Suoran linjan keskusteluun osallistuneista hankkisi mieluusti sekarotuisen koiran välttääkseen jalostamisesta seuranneet sairaudet. Sekarotuiset koirat jakoivat kuitenkin keskustelijoiden mielipiteet.

- Mix-rodut eivät ole sen terveempiä, niitä ei tutkita eikä niistä pidetä tilastoja joten helppo luulla terveiksi. Kaikki rotukoirat ei suinkaan ole automaattisesti sairaita, onneksi, nimimerkki Legenda sanoo.

- Jalostus on erittäin järkevää ja hyödyllistä, kun se tehdään oikein, nimimerkki näin sanoo.

Myös luonne tärkeä

Nimimerkki** kopotikopoti** nostaa ulkonäköseikkojen lisäksi esiin koirien luonteen merkityksen.

- Näissä jutuissa on kokonaan unohdettu eri rotujen luonteen muutokset. On harmillisen paljon arkoja koiria kokoon katsomatta, hän muistuttaa.

- Tätäkin aihetta käsitellessä olisi tarpeen huomioida myös koirien luonteen jalostusta/säilyttämistä rodunomaisena. Näissä kysymyksissä useimmiten sekarotuisten koirien omistajat ovat aivan ulalla, koska heillä ei ole käsitystä/kokemusta siitä, että jokaisella rodulla on rodunomaisen ulkomuodon lisäksi myös rodunomainen luonne, sanoo nimimerkki koiriakoiria.

Keskustelijat muistuttivat myös siitä, että koirien perinnölliset sairaudet ovat niin erityyppisiä, ettei niitä voi vertailla keskenään.

- Rotuja ei voi laittaa mihinkään järjestykseen sairaimmuuden perusteella, on koiran kannalta täysin eri asia kärsiä koko elämänsä hapen puutteesta ja huonojen lonkkien aiheuttamasta kivusta, kuin saada vanhana sydänvika, kommentoi nimimerkki Hyvä kirjoitus.

Kieltoja kaivataan

Kyselyyn vastanneista jopa 64 prosenttia rajoittaisi koirien jalostusta laeilla tai viranomaismääräyksillä. Maa- ja metsätalousministeriössä onkin meneillään eläinsuojelulain kokonaisuudistus. Yhtenä sen kohtana arvioidaan koirien jalostamista. Hallituksen esitys uudeksi eläinsuojelulaiksi on suunniteltu annettavaksi eduskunnalle vuonna 2014.

*Aihetta käsitellään Suorassa linjassa keskiviikkona, TV 2 klo 19.20. Myös A-studio Stream ruotii koirien jalostamista lähetyksessään TV1:llä perjantaina 17.5. klo 21.
*
Studiossa aiheesta keskustelevat eläinlääketieteen professori emerita Marjatta Snellman, Suomen koirankasvattajien puheenjohtaja ja ulkomuototuomari Juha Kares sekä Merja Hakala Englanninbulldoggiharrastajat Ry:stä.

Tämä kysely ei ole tieteellisen tarkka. Vastaajina oli 3975 Yle Uutisten lukijaa, mitään otantaa tai valintaa ei ole tehty. Tulos kertoo lukijoiden näkemyksen asiaan tiettynä hetkenä, ei enempää eikä vähempää. Tästä voit katsoa kaikki kyselyyn tulleet vastaukset (avoin Google-dokumentti (siirryt toiseen palveluun)).