1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Angelina Jolie poistatti rintansa välttääkseen syövän

Oscar-voittajalta löytynyt geenivirhe lisää huomattavasti todennäköisyyttä sairastua syöpään. Jolie rohkaisee terveydestään huolestuneita naisia tutkituttamaan itsensä.

Angelina Jolie Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Angelina Jolie kertoo poistattaneensa molemmat rintansa syöpäriskin takia. Näyttelijä teki päätöksen kuultuaan, että hänellä on 87 prosentin todennäköisyys sairastua rintasyöpään ja 50 prosentin todennäköisyys sairastua munasarjasyöpään.

- Kun sain tietää totuuden, päätin toimia ennakoivasti ja pienentää riskiä mahdollisimman paljon, Jolie kirjoittaa New York Times -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Kolme kuukautta kestäneet kirurgiset operaatiot saatiin päätökseen huhtikuun lopussa. Rintojen poistaminen pudotti rintasyövän riskin arviolta viiteen prosenttiin.

Angelina Jolien, 37, äiti kuoli syöpään 56-vuotiaana. Oscar-voittaja haluaa välttää saman kohtalon.

- Puhumme lasten kanssa usein äidistäni. He ovat kysyneet, voisiko sama tapahtua minulle, Jolie sanoo.

Lääkäreiden mukaan Joliella on geenivirhe, joka lisää syöpään sairastumisen riskiä. Kyseisen BRCA1-geenin tiettyjen mutaatioiden on havaittu altistavan muun muassa rinta- ja munasarjasyöville.

Jolie rohkaisee naisia käymään tutkimuksissa ja tekemään perusteltuja valintoja.

- Päätös poistaa rinnat ei ollut helppo. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen ratkaisuuni.

Jolie harmittelee sitä, ettei läheskään kaikilla ole mahdollisuutta kalliisiin geenitesteihin. Esimerkiksi BRCA1- ja BRCA2-geenien virheiden etsiminen maksaa Yhdysvalloissa yli 3 000 dollaria.

Angelina Jolie on kihloissa näyttelijä Brad Pittin kanssa. Heillä on kuusi lasta.