Helsingin opetusviraston johto saa pyyhkeitä Alppilan koulun tapauksesta

Helsingin opetuslautakunnan mukaan opetustoimen johtaja Rauno Jarnila on toiminut väärin arvosteltuaan julkisesti varoituksen saanutta opettajaa Antti Korhosta. Jarnila pahoittelee kärkeviä kommenttejaan.

Kotimaa
Alppilan lukio ja yläaste Helsingissä.
Alppilan lukio ja yläaste Helsingissä.Yle

Helsingin opetusviraston johtaja Rauno Jarnila saa moitteet Alppilan opettajajupakan hoidosta. Jarnila arvosteli varoituksen saanutta opettajaa Antti Korhosta Helsingin Sanomissa viime viikolla.

Jarnilan mukaan Korhonen ei enää soveltuisi opettajaksi. Hän myös epäili Korhosen mahdollisuuksia jatkaa opettajana Helsingissä.

Opetuslautakunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) sanoo, että lautakunta on keskustellut lausunnosta Jarnilan kanssa ja on tyytymätön hänen toimintaansa.

- Jarnilan lausunto on huono asia ja erittäin harkitsematonta. Pidän todella ikävänä, että opetustoimen johtaja lähtee antamaan tällaisia lausuntoja. Viraston johto on kyllä saanut siitä palautetta lautakunnalta, että lausunto oli varomaton eikä vastaavia enää tule.

Alanko-Kahiluodon mukaan työnantaja ei voi antaa tämän kaltaisia lausuntoja alaisistaan missään yhteydessä ja tapaus syö Helsingin mainetta työnantajana.

Perussuomalaiset älähtivät ajojahdista

Myös joukko perussuomalaisten kuntapoliitikkoja on arvostellut Jarnilan ja opetusviraston toimia kovin sanoin. Julkisen kannanoton allekirjoittaneiden mukaan opetusvirastolla on ollut käynnissä ajojahti ja julkinen nöyryytys huomautuksen saanutta opettajaa kohtaan.

Muun muassa kaupunginvaltuutetut Tom Packalén, Jussi Halla-aho sekä perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Harri Lindell vaativat, että opetusvirasto ryhtyy toimenpiteisiin hallinnossaan, jotta vastaava ei toistu.

Perussuomalaisten mielestä virasto myös halveksuu demokratiaa. Opetuslautakunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto on toista mieltä.

- En koe, että lautakunnan yli olisi kävelty tässä asiassa. Lautakunta ei ole voinut ottaa kantaa esimerkiksi siihen mihin toimeen Korhonen palaa varoituksen saatuaan. Se on juridisestikin viraston asia.

Opetusvirasto ja Antti Korhonen ovat sopineet, ettei Korhonen palaa enää Alppilan kouluun tänä keväänä, mutta hän jatkaa kuitenkin töissä. Jatkopaikasta ei ole kerrottu julkisuuteen. Alanko-Kahiluodon mielestä asia on sikäli loppuunkäsitelty, koska molemmat tahot ovat ratkaisuun tyytyväisiä.

Opetustoimen johtaja pahoittelee kärkeviä lausuntojaan

Opetustoimen johtaja Rauno Jarnila myöntää, että hänen Korhosta koskevat kommenttinsa olivat turhan kärjekkäitä ja pahoittelee tapahtunutta. Hän myös vakuuttaa, että koko Alppilan tapaus tullaan käymään tarkkaan läpi opetusvirastossa ja siitä pyritään myös oppimaan.

Hän kiistää, että opetusvirasto olisi jollain tavalla halveksunut demokratiaa, sillä virasto on toiminut opetuslautakunnan tekemän päätöksen mukaisesti.

Alppilan koulun entinen opettaja Antti Korhonen sai lautakunnalta varoituksen toimistaan koulun ruokalassa. Korhonen poisti häiriköineen oppilaan ruokalasta voimatoimin. Opetusvirasto tuki koulun rehtorin päätöstä irtisanoa opettaja, mutta lautakunta päätti, että kirjallinen varoitus riittää rangaistukseksi.