Kemira ei halua yksin vastuuta Pukinjärvestä

Erittäin pahoin saastunut Pukinjärvi Vaasassa kätkee pohjaansa vuosikymmenien teolliset myrkyt. Pahin syypää myrkkyihin on Kemira, mutta oman lisänsä tuo puolustusvoimat, jonka kaasusuojeluvarikko toimi sodan aikana alueella. Kaupunki haluaa Kemiran kunnostavan alueen, mutta Kemiran mielestä he eivät voi olla yksin vastuussa.

Kotimaa
Kemira Chemicalsin tehtaanjohtaja Mervi Talus sekä projektipäällikkö Sirpa Muotio.
Kemira Chemicalsin tehtaanjohtaja Mervi Talus sekä projektipäällikkö Sirpa Muotio.Anna Wikman / Yle

Tom Malm on asunut Pukinjärven rannassa yli kymmenen vuotta. Aivan rantaviivan tuntumassa sijaitseva rivitaloyhtiö valmistui vuonna 2000. Tieto myrkyistä oli jo muuttaessa, mutta tähän asti asuminen on tuntunut turvalliselta.

- Ei semmoisia ajatuksia ole ollut, että olisi vaarallista, silloin tällöin käy kyllä mielessä, mitä ongelmia raskasmetallit aiheuttavat ihmisille, Malm toteaa.

Pukinjärven pohjassa on melkoinen myrkkycocktail pitkän teollisen historian vuoksi: kymmeniä tonneja arseenia, kuparia, elohopeaa. Sodan ajalta siellä on myös palopommeihin käytettävää valkoista fosforia, jonka yllättävän suuret pitoisuudet pysäyttivät Kemiran ruoppaustyöt vuosi sitten. Fosfori ja mahdolliset muut armeijan jätteet ovat peräisin 1940-luvulla toimineen kaasusuojeluvarikon toiminnasta. Tuolloin alue oli puolustusvoimien hallinnassa.

- Kyllä kaupunki näkee, että tämä asia on niin vakava, että tässä ei ole meidän mielestä mitään muuta vaihtoehtoa kuin tutkia miten tämä fosforiongelma otetaan haltuun, toteaa Vaasan kaupungin ympäristötoimenjohtaja Christer Hangelin.

Kemira haluaa yhteistyötä

Kemira katsoo, että fosforiongelmaa ei saa sysätä yksin heidän vastuulleen.

- Minun mielestä se on puolustusvoimien asia, heillä on paras tietämys siihen, he tuntee aineen ja tietää miten se käyttäytyy. Meidän näkemys on se, että ensisijaisesti meidän sinne toimittamat aineet on meidän vastuulla, toteaa Kemira Chemicalsin projektipäällikkö Sirpa Muotio.

Nyt kaikki osapuolet odottavat aluehallintoviraston päätöstä Kemiran hakemasta muutosluvasta, jossa se toivoo, ettei ruoppausta tarvitse jatkaa valkoisen fosforin vuoksi. Ruoppaustarve on kuitenkin edessä järven lähistölle suunniteltujen asuinalueiden vuoksi. Kemira toivoo, että asiaan tartuttaisiin yhteistyöllä.

- Uskoisin että yhteistyö on paras mahdollisuus, Kemira, puolustusvoimat ja Vaasan kaupunki, sillä tietämyksellä mitä meillä on, me tiedämme meidän haitta-aineiden käsittelyn, puolustusvoimat tietää fosforin, kaupungilla oma näkemyksensä, yhteistyö olisi kaikista parasta, Sirpa Muotio painottaa.

Vaasan kaupunki ja ELY-keskus ovat pyytäneet puolustusvoimat ja Kemiran tapaamiseen kesäkuussa.

Alueen kohtalo vielä auki

Kemiran tuotannon loppumiseen liittyvät yt-neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä, joten Kemiran alueen kohtalo on vielä täysin auki. Vastuu alueen puhdistamisesta ei kuitenkaan tehtaanjohtaja Mervi Taluksen mukaan katoa mihinkään.

- Täytyy odottaa, että yt-neuvottelut loppuvat ja mikä tulos on. Jos päädytään siihen, että tehdas suljetaan, silloin suunnittelu lähtee siitä mikä alueen kohtalo on, ja otetaan huomioon kaupungin ja viranomaisten näkemykset siitä. Mitä tulee ympäriastöasioihin, siihen vaaditaan omat suunnitelmat ja luvat, miten pitää toimia lopettamisen suhteen.