Politiikka syö sananvapautta Unkarissa

Unkarin oikeistopopulistinen hallitus ulottaa valtansa sekä mediaan että kulttuuriin. Kriitikoiden mielestä nyt halutaan muuttaa mieliä: kansalaistensa ajattelua maasta, sen historiasta, sosialismin jälkeisestä ajasta ja ulkopuolella olevasta Euroopasta.

Ajankohtainen kakkonen
Unkarilainen teatterikriitikko Judin Csàski
- Oikeistohallitus haluaa hiljentää kaikki kriittiset ihmiset ja panna heidän syrjään, sanoo unkarilainen teatterikriitikko Judit CsàskiYle

- Vuosi sitten kansallismielinen oikeistopuolue Fidesz ja äärioikeisto tekivät sopimuksen. Siinä Budapestin pormestari lupasi yhden tuetun teatterin äärioikeistoille. Se oli selkeä poliittinen päätös. Ja nyt meillä on ensimmäinen valtion rahoittama neonatsien teatteri, sanoo teatterikriitikko Judit Csáski

Kansallismielinen teatterijohtaja

Kansallisteatterin johtajapeliä pidetään esimerkkinä politiikan tunkeutumisesta kulttuuriin ja taiteeseen: liian modernina ja radikaalina pidetty nykyjohto saa väistyä hallituksen nimittämän uuden, kansallismielisenä tunnetun johtajan tieltä. Heinäkuussa virkaan astuva Attila Vidnyánszky ei pidä käytäntöä ihmeellisenä:

- Tietysti teattereidemme johtajilla on poliittisia tukijoita. Näin oli jo sata vuotta sitten ja näin on edelleen, hän kuittaa.

Teatterikriitikko on eri mieltä:

- Tällä hetkellä unkarilaisen kulttuurin ongelma on historian uudelleen muotoilu ja kirjoittaminen. Sekä viimeisen 20 vuoden uudelleen kirjoittaminen, joka on vielä vaarallisempaa, Judit Csáki sanoo.

Uusi teatterijohtaja haluaa nostaa esiin sotien jälkeiset vuodet ja erityisesti 20 viime vuotta.

- Unkarissa on tapahtumassa uusi järjestelmänmuutos. Toisen maailmansodan ajoista meillä on ollut vain yksi aate ja kulttuuri on mennyt sen mukaan. Nyt erotetaan jyviä akanoista, hän linjaa.

Journalistipalkinto äärioikeistolle

Suosittu veteraanitoimittaja György Bolgár on huolissaan median tilanteesta Unkarissa:

- Hallitus yrittää vähentää kaikenlaista kritiikkiä ja työntää kriittistä mediaa sivuun, josta sen ääntä ei kuultaisi eikä luettaisi.

Bolgárin työpaikka Klub Radio liputtaa vapaan median ja yhteiskunnan puolesta ja on yksi harvoista kriittisistä äänistä Unkarissa. Hallituksen alainen medianeuvosto perui radion toimiluvan, mutta tuomioistuin kumosi päätöksen perusteiden puuttuessa.

György Bolgár sai 90-luvulla Unkarin arvostetun valtion journalistipalkinnon. Nyt hän aikoo 15 muun toimittajan tavoin palauttaa palkinnon sen jälkeen, kun hallitus tänä vuonna myönsi sen juutalais- ja romanivastaisista kommenteista sekä salaliittoteorioista tunnetulle äärioikeistolaisen TV-kanavan toimittajalle.

- Aiemmin vastuullinen ministeriö valitsi voittajat yhteistyössä journalistijärjestöjen kanssa. Nyt hallitus ilmoitti päättävänsä voittajasta itse. Tällainen provokaattori ei ole tämän palkinnon arvoinen, Bolgár perustelee.

Ohjelma hyllytettiin

Andrea Tompa johtaa teatterikriitikoiden yhdistystä Budapestissä. Hän on kokenut ilmapiirin muutoksen käytännössä:

- Olen riippumaton kriitikko ja sillä on hintansa, jota maksan parhaillaan. Olen vapaa siinä, mitä sanon ja kirjoitan, mutten pääse enää Unkarin tärkeimpiin medioihin. Ohjelmani Unkarin radiossa lopetettiin pari kuukautta vaalien jälkeen, Tompa kertoo.

Risto Majaniemi, Ajankohtainen kakkonen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus