1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumat

Kotkalaisnuoria houkutellaan kulttuurin pariin

Uusiin mittoihin paisunut Dreamwall-tapahtuma antaa lapsille ja nuorille maistiaisia kulttuurin eri muodoista työpajojen avulla. Työpajoissa pääsee käsiksi kulttuuriin tavalla, joka ei koululuokassa onnistu.

tapahtumat
Lapsille opetetaan rumpujensoittoa kulttuurityöpajassa.
Mika Moksu / Yle

Kotkan sataman kupeessa olevan harmaan talon sisältä kantautuu villejä rumpurytmejä. Musiikin voimakkuus ja rytmi aaltoilee, kuin soittamassa olisi improvisaation huippunimiä jazzin maailmasta.

Sisällä paljastuu varsin toisenlainen totuus. Suureen ruokasaliin on kokoontunut kymmeniä lapsia rinkiin, soittamaan erilaisia rumpuja, kitaroita ja bassoa. Moni heistä ei ole aiemmin saanut käsiinsä oikeaa soitinta, saati päässyt sellaista soittamaan sydämensä kyllyydestä.

- Parasta oli päästä soittamaan sooloa, julistaa kolmasluokalainen Werneri Setälä, jolle rumpujensoittaminen on jo muutaman vuioden kestänyt harrastus.

Soittohommat kulkivat sujuvasti myös Anton Arffmanilta, joka soittaa itse kontrabassoa. Tulevaisuuden ura ei ehkä kuitenkaan löydy orkesterimontusta.

- Pelaan jalkapalloa ja isona haluaisin päästä johonkin liigaan pelaamaan ammattilaisena, Anton sanoo.

Dreamwall-tapahtuman idea onkin juuri siinä, että lapset ja nuoret pääsevät itse kokemaan kulttuurielämyksiä osallistumalla itse vaikkapa improvisaatioharjoitukseen tai naamioteatteriin.

- Haluamme antaa lapsille ja nuorille pieniä maistiaisia hieman erilaisistakin harrastusmahdollisuuksista, sanoo tapahtuman puuhanainen, teatterikuraattori Pia Lunkka.

Tapahtuma kasvaa, jos rahaa löytyy

Tapahtuma sai tälle vuodelle aivan uudenlaiset puitteet. Aiempina vuosina tapahtuma on ollut huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Nyt tukea on tullut kaupungilta ja logistiikkayhtiö Stevecolta. Suuri rooli on myös kotkalaisilla kulttuuriammattilaisilla, jotka toimivat työpajojen ohjaajina.

- Meillä on tässä kaupungissa mahtavia kulttuurialan ammattilaisia, jotka ovat nuoria ja nälkäisiä ja siten itseoikeutettuja opastamaan nuoria kulttuurin pariin, Lunkka korostaa.

Järjestäjien toiveissa olisi, että lupaava alku tapahtuman uudelle muodolle poikisi jatkoa. Se on lähinnä kiinni rahasta. Kaupungin kukkaro on tiukoilla, ja ulkopuolistakin tukea voi olla vaikea löytää. Jo nyt budjetti on tiukka.

- Pussin pohjia on raavittu. Pieni budjetti kertyy kaupunginteatterilta ja kaupungilta, suureen rooliin nousee myös tilat käyttöömme antanut Steveco Oy, Pia Lunkka sanoo.

Tiistain aamupäivän aikana työpajoihin ehtii tutustua kolmisen sataa lasta ja nuorta. Suurimmat joukot ovat vasta tulossa. Järjestäjien odotukset ovat korkealla myös tapahtuman yhteydessä järjestettäviin ilmaiskonsertteihin. Tyytyväisyyttä herättävät myös työpajat.

- Improvisointia odotamme eniten, tällaisia tapahtumia saisi olla useamminkin, toteavat kuin yhdestä suusta viidesluokkalaiset Hilde Vilkki ja Ebba-Axianna Rantaruikka.

Lue seuraavaksi