Nalle hoidetaan usein ambulanssissa ennen pikkupotilasta

Pehmolelu on usein osa hoitoprosessia. Nalle rauhoittaa hoidettavia lapsipotilaita ja sille voi antaa malliksi eri hoitotoimenpiteitä, Nalle voi rauhoittaa mummonkin.

terveys
Joukko ihmisiä esittelee lahjoituksena saatuja nalleja
Niina Koskela / Yle

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksella on pitkä kokemus ambulanssinalleista. Ensihoitajat antavat pehmolelun lapselle kun hoitotilannetta yritetään rauhoittaa tai halutaan saavuttaa lapsen luottamus.

– Hoidimme esimerkiksi kerran pientä hengitysvaikeuksista kärsinyttä poikaa, jonka isosisko oli erittäin peloissaan ja hädissään. Nalle rauhoitti äkkiä siskon ja pikkupotilaan, muistelee sairaanhoitaja Tommy Thylin.

Pelastakaa Lapset ry on jakanut tiistaina 300 nallea pelastuslaitokselle jaettavaksi Kokkolaan, Kälviän ja Lohtajan ambulansseihin. Nallet lahjoitti kolme yritystä. Nalleja on lahjoitettu jo 18 vuoden ajan noin joka toinen vuosi.

Kerran annoimme nallen liki 90-vuotiaalle mummolle, se rauhoitti häntäkin.

– Nallelle tai esimerkiksi äidille voi kokeilla hoitotoimenpiteitä ennen kuin niitä tehdään lapselle. Jos nallelle voi laittaa happimaskin päähän, niin silloin se käy myös lapselle. Näin menetellään tietenkin silloin kun ei ole hengenhätää, kiireellisissä tapauksissa keskitymme tietysti itse lapsipotilaaseen, kertoo Thylin.

Ambulanssimiehistöt tietävät, miten lapsipotilaiden kanssa menetellään. Käyttäytymisen täytyy olla rauhoittavaa ja lapselle puhutaan kyykistyneenä niin, että silmät ovat lapsen kanssa samalla tasolla. Nalleja lahjoitetaan yleensä noin 12 ikävuoteen saakka oleville lapsille, joskus vanhemmillekin.

– Kerran annoimme nallen liki 90-vuotiaalle mummolle, se rauhoitti häntäkin.