Bitcoinit viranomaisten syynissä - huolenaiheena veronkierto, musta pörssi ja järjestäytynyt rikollisuus

Musta pörssi, heilahteleva kurssi ja epäluotettavat vaihtopörssit tekevät bittirahasta riskialttiin valuutan, joka aiheuttaa päänvaivaa finanssialaa valvoville viranomaisille. Isossa-Britanniassa joukko veroviranomaisia, poliiseja ja tiedustelupalvelun agentteja kokoontui toukokuun alkupuolella Lontooseen puhumaan digitaalisen valuutan tulevaisuudesta.

talous
Bitcoin raha
Yle

Kansainvälistä rahaliikennettä valvovien viranomaisten kiinnostus virtuaalivaluutta Bitcoiniin kasvaa. Lontoossa pidettiin toukokuun alussa päivän mittainen konferenssi nimeltään The Future of Money ("rahan tulevaisuus"), jonne Ison-Britannian veroviranomaiset, tiedustelupalvelun edustajat ja järjestäytyneen rikollisuuden torjujat kokoontuivat keskustelemaan virtuaalivaluutan tulevaisuudesta.

Talouslehti Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kokouksessa ehdotettiin mahdollisia keinoja, jolla säätelyä uhmaava bittiraha saataisiin valjastettua viranomaisten valvontaan. Yksi ehdotuksista oli perustaa Lontooseen säännelty Bitcoin-pörssi, joka edellyttäisi osallistujiltaan näiden henkilöllisyyden tunnistamista. Säännelty bittirahapörssi olisi ensimmäinen lajiaan maailmassa.

Kokoukseen osallistuneiden Ison-Britannian veroviranomaisten huolenaiheena on se, että bittirahalla käytävä kauppa kulkee verottajan sormien välistä ja tukee mustaa pörssiä. Tunnetuin esimerkki tästä on anonyymissä TOR-verkossa toimiva bittirahaa käyttävä verkkokauppa Silk Road, jonka tuotteista jopa 70 prosenttia on huumeita, kertoo Guardian (siirryt toiseen palveluun)-lehti.

Arvonvaihtelua ja katoavia pörssejä

Bitcoin-valuutta on saanut suurta julkisuutta viime kuukausina sen kurssin hurjan heilahtelun takia. Bitcoinin arvo kävi suurimmillaan yli 200 eurossa huhtikuun alussa ennen romahdusta alimmillaan 40 euron tuntumaan, käy ilmi suurimman bittirahaa vaihtavan pörssin, Mt. Goxin (siirryt toiseen palveluun) tilastoista.

Valuutan arvo on toukokuun aikana vakiintunut 90 euron paikkeille. Kurssi on pysynyt jokseenkin tasaisena kuukauden ajan, mutta epävakaus ja epävarmuus ovat jatkuneet markkinoilla.

Kurssin epävakauden lisäksi luottamusta bittirahaan syövät sääntelemättömät pörssit, joiden turvallisuudesta ei ole takuita käyttäjille. Monet pörssit ovat laittaneet lapun luukulleen joko yllättäen tai kärsittyään verkkohyökkäyksiä, eikä menetettyjen rahojen takaisin saaminen ole varmaa.

Yhdysvaltain Dallasissa sijaitsevan Southern Methodist - yliopiston Tyler Mooren ja Pittsburghin kaupungin Carnegie Mellon -yliopiston Nicolas Christinin tutkimusten (siirryt toiseen palveluun) kohteina olleista 40 pörssistä peräti 18 oli kaatunut. Tutkijoiden mukaan ainakin viisi kaatunutta pörssiä veivät kaatuessaan käyttäjiensä rahat mukanaan, ja vain kuusi kertoo maksaneensa korvauksia. Loppujen seitsemän pörssin rahojen kohtalosta ei saatu varmaa tietoa.

Suosituin pörssi vaikeuksissa

Bitcoineja muihin valuuttoihin vaihtavista pörsseistä ylivoimaisesti suosituin on Tokiossa toimiva Mt. Gox, johon myös valuutalla keinottelevat hakkerit mieluiten iskevät. Mt. Goxin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan viimeisin palvelunestohyökkäys kaatoi pörssin neljän tunnin ajaksi huhtikuun lopulla. Hyökkäykset ovat vaikuttaneet valuutan kurssin heilahteluun, sillä Mt. Goxin kautta kulkee noin 67 prosenttia päivittäisestä bittirahaliikenteestä, näkyy bittirahaliikennettä seuraavan Bitcoin Charts (siirryt toiseen palveluun) -sivuston tilastoista.

Verkkohyökkäykset eivät ole Mt. Goxin ainoa huolenaihe, sillä tokiolaispörssi on ajautunut oikeustaisteluun Yhdysvalloissa. Pörssin entinen yhteistyökumppani Coinlab haastoi toukokuun alussa Mt. Goxin oikeuteen sopimusrikkomuksista ja vaatii yhteensä 75 miljoonan dollarin eli noin 57 miljoonan euron vahingonkorvauksia.

Häviö oikeustaistelussa voi tarkoittaa loppua Mt. Goxille, sillä korvaussumma on moninkertaisesti suurempi kuin sen vuotuinen liikevaihto, arvioi talousjulkaisu Quartz (siirryt toiseen palveluun).