Viestintäviraston lottoratkaisu puhuttaa: "Hieman outo päätös"

Täytyykö puuttua jo vuosikymmeniä toimineeseen hyvään käytäntöön? kommentoi nimimerkki Jouni Ylen nettikeskustelussa päätöstä kieltää lottoarvonnat Ylen kanavilla. Myös pirkkalalaisella huoltoasemalla kummasteltiin päätöstä, mutta toivottiin myös tasapuolisuutta.

Kotimaa
Pirkkalalainen Seppo Orpana lottoaa huoltoasemalla
Jan Hynnä / Yle

Suomessa täytettiin ensimmäiset lottokupongit vuoden 1970 lopussa. Tuolloin Yleisradion uutisissa neuvottiin, millainen rasti ruutuun pitää laittaa. Nyt ovat toiset ajat edessä. Viestintäviraston mukaan Yle ei saa enää näyttää lottoarvontoja, koska Veikkauksen rahoilla tuotetut lähetykset rikkovat lakia.

Veikkauksen pistettä Nesteen huoltoasemalla Pirkkalassa hoitava Sirpa Savolainen oli päätöksestä yllättynyt.

- Voi olla, että on vähän jonkinlaista muutosvastarintaa. Kaikki vaan menee tuonne kaupalliselle puolelle, mutta kyllähän sitä kaikkeen tottuu.

Tasapuolisuutta

Vuosikymmeniä television lottoarvontoja katsonut Tarja Jokitie on päätöksestä harmissaan.

- Sieltä sen on tottunut aina katsomaan.

Seppo Orpana ei usko kansan pelaamisinnon päätöksestä muuttuvan.

- Täytyy sanoa, että onhan se hieman outo päätös näin monien vuosien jälkeen, mutta ehkä pitää silti noudattaa tasapuolisuutta.

Puolesta ja vastaan

Päätös on herättänyt vilkasta keskustelua, niin puolesta kuin vastaankin. Ylen nettikeskusteluun osallistuneen Erkin mielestä linjaus on oikea.

- Seuraavana askeleena voitaisiin purkaa muutkin pelimonopolit.

- Hyvä päätös, mutta myös kaikki muukin uhkapeli ja siihen liittyvä pitää saada pois Ylen kanavilta, kirjoittaa nimimerkki JaP.

Jouni kysyy, eikö virkamiehillä ole tähdellisempää tekemistä.

- Täytyykö puuttua jo vuosikymmeniä toimineeseen hyvään käytäntöön? Uskomatonta!

- Valtio määrää valtion yhtiön lopettamaan valtion yhtymän pelin julkistamista. Lopputulos on veronmaksajien, pelaajien ja mm. urheilujärjestöjen sekä kulttuurin tappio, kirjoittaa nimimerkki valtio-valtio-valtio.

Perinne rikkoutumassa

Yhä useampi pelaaja tarkistaa loton tuloksen nykyään netistä. Koko kansan kokoava yhteinen rituaali on jo muutenkin historiaa. Esimerkiksi Sirpa Savolaisella on nykyään harvoin aikaa tai halua katsoa lottoarvontaa televisiosta. Lapsuudessa oli toisin.

- Kyllä muistan, miten isällä oli aina kynä ja paperi valmiina. Se oli lauantai-illan kohokohta, jota saunan jälkeen odoteltiin.

Viestintäviraston mukaan nykymuotoista lottoarvontaa ei saa näyttää myöskään kaupallisilla televisiokanavilla. Laki televisio- ja radiotoiminnasta kieltää myös kaupallisia kanavia lähettämästä ohjelmia, joissa rohkaistaan ostamaan ohjelman sponsorin tuotteita tai palveluita.