Kaivauksista vahva näyttö: Suomen vanhin kiukaallinen rakennus on Pirkkalassa

Pirkkalan Pirkkalankylän kaivauksista viime syksyllä löydettyjen rakenteiden ajoitukset antavat vakuuttavan näytön siitä, että Suomessa on rakennettu kiukaita viikinkiajalla. Jos tulkinta pitää paikkansa, kyseessä on Suomen vanhin kiukaallinen rakennus.

kulttuuri
Arkeologinen kaivaus Pirkkalassa
Mari Siltanen / Yle

Pirkanmaan maakuntamuseon arkeologisissa kaivauksissa tutkittiin syksyllä 2012 Pirkkalan Pirkkalankylässä sijaitsevaa Tursiannotkon muinaisjäännösaluetta. Maan alta löytyneistä kahden eri rakennuksen rakenteista otettiin näytteet ja teetettiin radiohiilianalyysit.

Lontoossa ja Miamissa Floridassa sijaitsevissa Beta Analytic Ltd. -laboratorioissa tehdyt analyysit todistavat löytöjen sijoittuvan viikinki- ja ristiretkiajalle.

Lautalattiasta otetun näytteen ajoitus osoittaa, että lattiaan käytetty puu on kaadettu vuosina 1020 - 1170. Seinän jäännöksestä tehty ajoitus puolestaan vie vuosiin 780 - 790 tai 800 - 970.

Ajoitukset osuvat yhteen alueen esinelöytöjen kanssa.

Kokonaiskuva puuttuu vielä

Ajoitetut rakennukset sijaitsevat varsinaisen kaivausalueen ulkopuolella, siksi niiden rakenteesta ei ole vielä kokonaiskuvaa.

Kaivauksenjohtaja Sami Raninen ei ilman lisäkaivauksia voi sataprosenttisesti vannoa, että kyse on Suomen vanhimmasta tunnetusta kiukaallisesta rakennuksesta. Löydökset ja ajoitukset sekä aiemmat tiedot kuitenkin puhuvat vahvasti sen puolesta.

Vastaavanlaisia rakennuksia, joissa on ollut kiuasmainen lämmityslaite, on ollut muun muassa Ruotsissa ja Virossa rautakauden viikinki- ja ristiretkiajalla. Pirkkalan löytö vahvistaisi sen, että myös Suomessa on käytetty kiuasta jo rautakaudella.

Kaivauksia jatketaan Pirkkalankylässä

Vanhempi ajoitetuista rakennuksista näyttäisi olleen kuusi metriä pitkä, ja siinä olisi sijainnut kiuasmallinen lämmityslaite.

Nuoremmassa rakennuksessa oli todennäköisesti lautalattia. Yksi mahdollisuus on, että kyseessä oli lautalattiaisella eteisellä varustettu kaksihuoneinen rakennus, jollaisia on aiemmin tutkittu Varsinais-Suomessa.

Sami Raninen uskoo, että Pirkkalan löydöillä on arvoa niin Pirkanmaan kuin koko Suomenkin historian kannalta.

Pirkkalankylän Tursiannotkon kaivaukset jatkuvat 21. toukokuuta alkaen, joskin kaivaukset eivät välttämättä ulotu näihin vanhimpiin rakennelmiin. Tutkimukset ovat Pirkkalan kunnan rahoittamia ja liittyvät Anian Rantatien tiesuunnitelmaan, johon sisältyy kevyen liikenteen väylän rakentaminen.