Lupa alaikäisten avioliittoon heltiää usein pelkällä hakemuksella

Suomessa poikkeusluvan avioliittoon voi saada nimikirjoituksilla varustetulla hakemuskirjeellä. Unicef vetoaa lasten oikeuksiin ja vaatii, että lupa avioliittoon suotaisiin vain täysi-ikäisille. Lapsiasiavaltuutettu kannustaisi haastatteluihin tai edes 16:n vuoden alaikärajaan. Oikeusministeri ei aio muuttaa nykykäytäntöä.

Kotimaa
Sormus ja kakun hääkoriste häämessuilla Helsingissä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomessa suuria tunteita herättävä nykyinen avioliittolaki sanelee, että virallisesti naimisiin saa mennä 18 vuotta täyttäneet mies ja nainen keskenään.

Poikkeusluvalla myös alaikäiset saavat mennä naimisiin. Lupa anotaan oikeusministeriöstä, ja perusteluiksi katsotaan raskaus, uskonnollinen vakaumus tai kulttuurinen syy. Päätöksen tekee lopulta oikeusministeri.

Käytännössä luvan avioliittoon saa, jos kirjehakemuksessa on kummankin osapuolen ja näiden vanhempien allekirjoitukset. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kuitenkin luottaa nykykäytäntöön.

- Uskonnollisista tai kulttuurisista syistä avioliittolupaa ei myönnetä alle 17-vuotiaille. Eli yleensä kyse on raskaudesta. Ja jos hakija on alle 17-vuotias, usein pyydetään myös lastensuojeluviranomaisen lausunto, Henriksson kertoo.

Poikkeuskäytäntö on vastoin YK:n suositusta

Nykyisen lain kritisoijat ovat huolissaan etekin siitä seikasta, että lupa avioliitolle voidaan antaa ilman, että avioituvaa nuorta paria on nähty kasvotusten.

Suomen Unicefin mukaan Suomen nykyinen avioliittolaki rikkoo lapsen oikeuksia. Unicefin lastenoikeuksien asiantuntija Inka Hetemäki huomauttaa, että nykyisellä käytännöllä ei voida taata sitä, etteivät vanhemmat olisi vaikuttaneet asiaan.

- Kun hakemukset käsitellään ilman kuulemisia, suuri pelko on se, että mukana olisi myös tällaisia tapauksia.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula ymmärtää esimerkiksi lasta odottavan 17-vuotiaan nuoren innon avioliittoon, mutta ei myöntäisi lupaa alle 16-vuotiaille. Hän muistuttaa, että 16 vuotta on suojaikäraja myös rikoslaissa. YK suosittaa avioliiton alaikärajaksi 18:aa vuotta.

Aulan mielestä nuorten haastattelu olisi parempi vaihtoehto kuin pelkkä kirjallinen hakemus. Toisaalta avioliiton salliminen vain täysi-ikäisille voisi hänen mukaansa varmistaa sen, ettei kyse olisi alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai järjestetystä avioliitosta.

- En väitä, että Suomessa olisi järjestettyjä avioliittoja, koska siitä ei ole tietoa, mutta periaatteelliset ongelmat pitäisi ottaa huomioon jo lakia säädettäessä, Aula pohtii.

Harva alle 17-vuotias haluaa avioon

Vuosittain poikkeuslupaa avioliittoon hakee muutamia kymmeniä pareja. Suurin osa avioliittoluvan hakijoista on 17-vuotiaita. Enemmistö hakijoista perustelee lupaa avioliittoon uskonnolla, seuraavaksi yleisin syy on raskaus. Alle 16-vuotiaita hakijoita ei ole juurikaan, ja alle 15-vuotiaita ei ole ollut tällä vuosikymmenellä lainkaan.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että yleensä kirjallisissa hakemuksissa luotetaan hakijoihin. Mikäli hakija on erityisen nuori, lastensuojeluviranomaiset haastattelevat hänet. Mikäli kirjallisessa hakemuksessa on jotakin muuta tarkennettavaa, pyydetään lisäselvitys. Tarkempaa selvitystä harvemmin tulee, joten hakeminen pysähtyy siihen.