Trendiravintoloiden pudotuspeli alkoi Turussa

Huippukokit ja mediahuomio eivät aina takaa ravintolan menestymistä. Turussa kaksi parhaalla paikalla olevaa trendiravintolaa on ajautunut talousvaikeuksiin. Tämä kertoo alan haavoittuvuudesta laajemminkin.

talous
Turun Vähätorin ravintoloita
Turun Vähätorin ravintoloitaMinna Rosvall / Yle

Kilpailutilanne turkulaisten ravintoloiden välillä on kiristynyt. Ravintoloita löytyy maan parhaimpien ravintoloiden listalta. Tämä ei kuitenkaan tee niistä kultakaivoksia. Arkkitehti Benito Casagrande on joutunut törmäyskurssille kahden Vähätorilla sijaitsevan ravintolan kanssa. Ne ovat velkaa hänen johtamalleen kiinteistöyhtiölle 100 000 euroa. Osapuolet ovat Casagranden mukaan juridisessa pattitilanteessa.

- Olennaista on se, että en halua katsoa näivettyvää toimintaa kivijalassani. Haluan Vähätorin arvoista toimintaa tässä meidän talossa. Olen tähänkin ravintolaan laittanut niin paljon rahaa kuin kukaan voi kuvitella. Joten ei se nyt kovin hieno juttu ole, pohtii Casagrande.

Taloudellisissa vaikeuksissa olevien ravintoloiden omistajiin kuuluvat muun muassa kokki Aki Wahlman ja NHL-kiekkoilija Saku Koivu. Ravintoloiden taustayhtiö ei halua kommentoida raha-asiaa.

Casagrande haluaisi, että ravintolat olisivat auki mahdollisimman usein ja Vähätori olisi elävä paikka. Tällä hetkellä Vähätorin ravintolat ovat kiinni sunnuntaisin ja maanantaisin. Casagranden mielestä sellainen ravintola menestyy, jonka yrittäjä on paikalla koko ajan.

Olennaista on se, että en halua katsoa näivettyvää toimintaa kivijalassani.

Benito Casagrande, arkkitehti

- Ravintolabisnes ei ole enää Turussa sijoittajabisnestä. Se on yrittäjäbisnestä ja suuri osa bisneksestä tulee yrittäjän selkänahasta.

Vähätorin ilmeeseen paljon satsannut Casagrande toivoisi, että riita ratkeaisi pian, sillä hän haluaisi Vähätorin eläväksi ympäristöksi kesällä.

- Haluaisin, että tässä olisi kukoistava ravintolatoiminta kuten oli suunniteltu. Kesäravintola kukkisi joka päivä, koska näitä Suomen suvipäiviä ei ole kovin monta, maalailee Casagrande.

Huippupaikka ei takaa aina menestystä

Ravintoloitsija ja huippukokki Janne Juvonen pohtii, että Vähätorin ravintoloiden rahoitussotku kertoo alan tilanteesta laajemminkin.

- Kyllä se kertoo alan kovuudesta. Vaikka sulla on huippupaikat, se ei välttämättä aina onnistu. Ei tämä niin helppoa ole, että perustetaan johonkin ravintola ja se lähtee heti vetämään, miettii Juvonen.

Juvonen on mukana neljän ravintolan toiminnassa. Viime kesän myyntiä verotti sateinen sää ja tammi-helmikuu olivat huonompia kuin edellisenä vuonna. Kevättä kohden asiakkaita on riittänyt runsaammin. Taloudellinen tilanne vaikuttaa ravintolakäyttäytymiseen.

- Kai se on paatos, jota tulee joka puolelta. Lama tulee ja huonosti menee. Kreikka vie rahat. Kaikkien ihmisten on aina syötävä, se ei voi kuitenkaan loppua. Meidän on vaan sopeuduttava siihen ja pystyttävä joustamaan sen mukaan, miten kauppa käy, pohtii Juvonen.

Lisää hyviä ravintoloita mahtuu yhä Turkuun

Määrällisesti ravintoloita on Turussa vähemmän kuin esimerkiksi Tampereella. Anniskelulupia on Turussa noin 330, noin 30 vähemmän kuin Tampereella. Toisaalta turkulaisia ravintoloita ja kokkeja ylistetään mediassa. Tämä luo ravintoloitsija Janne Juvosen mukaan harhakuvan, että ravintolabisnes olisi kultakaivos.

- Huippumenestyjiä, taloudellisesti menestyjiä on aika vähän. En usko, että Turussa kukaan kultaa vuolee. Tämä on arkista puurtamista ja sitä vaan uskoo siihen omaan tuotteeseen ja kulujen kurissa pitämistä.

Vaikka alan tilanne on hankala, Juvonen uskoo, että hyviä ravintoloita mahtuu Turkuun yhä lisää.

Ei tämä niin helppoa ole, että perustetaan johonkin ravintola ja se lähtee heti vetämään.

Janne Juvonen, ravintoloitsija

- Toki, kun lähdetään ravintolaa pyörittämään, pitäisi olla jonkun näköinen käsitys ja mielellään kokemustakin aika paljon. Tulee aika kylmää kyytiä muuten.

Vähätorin maisemia kunnostanut arkkitehti luottaa vahvasti Aurajokirantaan ravintolapaikkana.

- Tämä seutu on ainoa oikea seutu ravintoloille. Kyllä ne ravintolat häviää jostain muualta kuin täältä. Täältä ne ei häviä. Tässä takana olevassa rakennuksessa on syntynyt 260 vuotta sitten Hotelli-ravintola Elinkeino. Ei oikeammalla paikalla ravintola voi olla kuin sen syntysijoilla.

Ravintoloitsija Juvonen muistuttaa, että ravintolat kilpailevat asiakkaiden ajasta.

- Tässä on paljon sellaisia asioita, jotka vaikuttaa. Säät ja mitä televisiosta tulee ja miten ihmiset käy matkoilla. Se kotisohva on se kovin kilpailija. Ihmiset matkailee nykyään niin paljon, että unohdetaan lähimatkailu.