Toimiko 3D-pistooli? Katso video

Ajankohtainen kakkonen tulosti 3D-printterillä aseen. Ase koottiin Ikaalisten aseseppäkoulussa ja vietiin testiradalle. Lopputulos selviää videolla.

Ajankohtainen kakkonen
Ikaalisten aseseppäkoulun lehtori Jorma Lähteenmäki kokoamassa Ajankohtaisen kakkosen tulostamaa 3d-tulostettua asetta.

Videolta näkyy, että tulostetulla aseella pystyy laukaisemaan yhden laukauksen. Laukauksen yhteydessä piippu hajoaa palasiksi. Aseen rungosta lähtee osia irti ja liipasin katkeaa.

Tarkastaja Ossi Kujanpää sanoo, että lainsäätäjien pitää nyt huolestua.

- Tällaisia ei saisi valmistaa mihnään. Ei edes näyttää televisiossa, sanoo Kujanpää Ajankohtaisessa kakkosessa.

Yhdeksänmillisen pistoolin osat valmistettiin Espoossa Aalto-yliopistossa ja koottiin Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen aseseppäkoulussa. Pistoolin valmistukseen käytettiin Aalto-yliopiston 3D-printteriä, jolla on hintaa 15 000 euroa. Materiaalina käytettiin abs-muovia, josta tehdään muun muassa Lego-palikoita.

Aalto-yliopiston digitaalisen suunnittelulaboratorion johtaja Kivi Sotamaa sanoo, että kalliin hintaluokan printterit tulevat koko ajan halvemmiksi. Pian samantasoisen printterin voi ostaa kohtuuhinnalla kotiin.

Tamperelainen tutkija ja 3D-tulostinyrittäjä Jarkko Moilanen uskoo, että parin vuoden kuluttua kuka tahansa pystyy tulostamaan kotonaan aseen. Viranomaisten saattaa hänen mielestään olla vaikea puuttua asiaan.

- Piratismia ei pystytä estämään. Aseiden mallit liikkuvat entistä enemmän verkossa, Moilanen sanoo.

Aseen osien printtaaminen kesti 30 tuntia. Sen jälkeen osat vietiin Ikaalisiin aseseppä Jorma Lähteenmäelle. Hän kokosi pistoolin oppilaansa Jari Seppälän avustuksella.

- Pienellä viilauksella osat sopivat toisiinsa, Lähteenmäki sanoi.

Aseen printtausohjeet julkaistiin yhdysvaltalaisella nettisivulla viime viikon alussa.

Ohjeet poistettiin netistä viranomaisten vaatimuksesta. Ne ehdittiin kuitenkin ladata sitä ennen yli 100 000 kertaa.

Jos aseen valmistaminen tulee kenen tahansa ulottuville, on asian yhteiskunnallinen merkitys huomattava. Siksi Ajankohtainen kakkonen halusi testata aseen tulostamisen.

Poliisi on ollut tietoinen asetestistä. Valmista asetta on koko ajan käsitellyt luvitettu henkilö.

Ville Vaarne, Ajankohtainen kakkonen