Irlannin disko ja Viron balladi pääsivät euroviisufinaaliin

Kymmenen maata pääsi jatkoon tiistain semifinaalissa. Suomi on tulessa 2. semifinaalissa torstaina.

Euroviisut
Tanskan edustaja euroviisuissa on Emmelie de Forest.
Tanskan edustaja euroviisuissa on Emmelie de Forest.Dennis Stachel (EBU)

Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa jatkoon ovat edenneet Moldova, Liettua, Irlanti, Viro, Valko-Venäjä, Tanska, Venäjä, Belgia, Ukraina ja Hollanti.

Sekä balladeilla että tanssimusiikilla menestyi tiistain karsinnassa. Irlannin, Belgian ja Valko-Venäjän viisut ovat menevämpää päätä, kun taas Viro, Venäjä ja Hollanti tuovat finaaliin seesteisempää tunnelmaa. Tanskan Emmelie de Forestin pop-kappaletta _Only Teardrops _puolestaan on pidetty arvioissa jossain määrin ennakkosuosikkina.

Kuusi maata jäi rannalle - muun muassa ensimmäisenä ja viimeisenä kuullut Itävalta ja Serbia.

Yle esittää varsinaisen viisufinaalin lauantai-iltana. Paikkansa ovat etukäteen varmistaneet isot rahoittajamaat Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Espanja. Luonnollisesti finaalissa nähdään myös edellisen vuoden voittajamaa, tällä kertaa Ruotsi.

Mukaan pääsee vielä torstaina toiset 10 maata semifinaalin kautta. Tuolloin Suomella on mahdollisuus edetä finaaliin Krista Siegfridsin kappaleella Marry Me. 2. semifinaalissa Suomen kanssa kisaavat muun muassa Israel, Kreikka, Islanti ja Norja.

Puolet kunkin esiintyjän pisteistä koostuu puhelinäänistä. Toinen puoli tulee kansallisilta raadeilta. Tuomareita on kehotettu keskittymään "laulutaitoon, esitykseen, kappaleen sävellykseen ja omaperäisyyteen sekä kokonaisvaikutelmaan" tässä järjestyksessä, kerrotaan euroviisujen virallisilla verkkosivuilla.

Tänä vuonna esiintymisjärjestyksen sääntöjä on muutettu. Järjestystä ei arvota, vaan tuotanto päättää sen tehdäkseen ohjelmasta mahdollisimman viihdyttävän. Euroviisupiireissä uudistuksella on vastustajansa, sillä nyt tuotanto voi arvostelijoiden mukaan liikaa vaikuttaa tuloksiin.