Vääntö pankkisalaisuuden verhon raottamisesta jatkuu

Pankkisalaisuutta halutaan väljentää, koska sen uskotaan vähentävän esimerkiksi veronkiertoa. EU-komissio sai EU-jäsenmailta luvan aloittaa neuvottelut viiden EU:n ulkopuolisen maan kanssa pankkisalaisuuksien avaamisesta.

talous

EU-maat ovat jatkaneet vääntöä pankkisalaisuuden väljentämisestä. Brysselissä pidetyssä kokouksessa EU-komissio sai EU-jäsenmailta luvan aloittaa neuvottelut viiden EU:n ulkopuolisen maan kanssa pankkisalaisuuksien avaamisesta. Käytännössä kyse on pankkitilien tietojen vaihdosta.

Nämä viisi EU:n ulkopuolista maata ovat Sveitsi, Monaco, Andorra, Liechtenstein ja San Marino.

Neuvottelut pankkitietojen vaihtamista koskevasta lakimuutoksesta ovat olleet vireillä jo vuodesta 2008. Neuvotteluja ovat hidastaneet kahden EU-maan eli Luxemburgin ja Itävallan vastustus.

Viime aikoina Luxemburg ja Itävalta ovat tosin tulleet toisiin ajatuksiin ja ne ovat olleet valmiita avaamaan pankkisalaisuuttaan.

Pankkisalaisuutta halutaan väljentää, koska sen uskotaan vähentävän esimerkiksi veronkiertoa.

Itävallan valtiovarainministeri Maria Fekter sanoi Brysselissä, että Itävallassa pankkisalaisuuden muuttaminen ei olisi aivan yksinkertainen juttu: se vaatisi muun muassa muutosta perustuslakiin.

Ennen kuin Itävalta ja Luxemburg taipuvat pankkisalaisuuteen, ne haluvat tietää, miten komission neuvottelut viiden EU:n ulkopuolisen maan kanssa etenevät.

Lähteet: AFP