1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itä-Suomen yliopisto päihitti Helsingin yliopiston kansainvälisessä vertailussa

Hollantilaisen yliopiston tekemässä vertailussa Itä-Suomen yliopisto arvioitiin Suomen ykköseksi. Arviointi perustui tieteellisiin julkaisuihin ja tutkimusyhteistyöhön.

Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Itä-Suomen yliopisto on menestynyt hyvin kansainvälisissä yliopistorankingeissa. Tämän kevään aikana on julkaistu kaksi kansainvälistä yliopistovertailua.

Hollantilaisen Leidenin yliopiston vertailussa Itä-Suomen yliopisto on sijalla 250. Euroopan listalla Itä-Suomen yliopisto yltää sijalle 107 ja Suomen yliopistojen listalla ykköseksi ennen Helsingin yliopistoa ja Aalto-yliopistoa.

Vertailuperusteena oli huippujulkaisujen prosenttiosuus. Leidenin yliopisto vertaili useiden mittareiden avulla 500 keskeisen yliopiston tieteellistä vaikuttavuutta ja tutkimusyhteistyötä.

Vertailu perustuu yliopistojen tutkijoiden julkaisuihin tieteellisissä aikakauslehdissä ja sen aineistona olivat tiedot vuosilta 2008–2011.

QS World University Rankings -listan tieteenalakohtaisessa vertailussa puolestaan Itä-Suomen yliopisto sijoittuu kolmella tieteenalalla maailman 200 parhaan yliopiston joukkoon.

Maatalous- ja metsätieteissä yliopisto on sadan parhaan joukossa. Muut vertailussa arvostetut tieteenalat olivat maantiede ja lääketiede.

Vertailussa olivat mittareina akateeminen vertaisarviointi, työnantaja-arviointi ja tieteellisten julkaisujen lainausten määrä. Lisäksi uutena mittarina oli h-indeksi, jonka avulla pyritään mittaamaan tutkimuksen vaikuttavuutta ja tuottavuutta.