Guggenheimia pusketaan uudestaan Helsinkiin

Helsinkiläinen viestintätoimisto lobbaa uudestaan Guggenheim-museota Helsinkiin. Lisäksi Helsingin kaupungin johtavat virkamiehet ovat tavanneet Guggenheim-säätiön edustajia Helsingissä ja New Yorkissa kevään ja talven aikana. Viestintätoimiston kampanjan maksajasta ei ole tietoa. Suunnitelmat Guggenheim Helsinki -museosta kaatuivat vuosi sitten kaupunginhallituksessa.

Guggenheim-museon viisikymmentävuotispäivää vietettiin New Yorkissa lokakuussa 2009. Kuva: Justin Lane / EPA

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan kansainvälinen Suomessa toimiva viestintätoimisto ajaa Guggenheim-museota Helsinkiin. TV1:n kulttuurin ajankohtaisohjelman Stradan keräämien tietojen mukaan Helsingin kaupungin johtoon, valtuuston johtoon sekä lähes kaikkiin Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajiin on oltu yhteydessä museohankkeen tiimoilta.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (Kok.) myöntää, että epävirallisia keskusteluja Guggenheimista on käyty. Kuva: Yle

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (Kok.) myöntää, että Guggenheim-hanke on ollut esillä epävirallisissa keskusteluissa.

- En käyttäisi sanaa lobbaaminen. Olen tavannut erään viestintätoimiston toimitusjohtajan, jonka kanssa olen keskustellut hankkeesta.

Pajunen on lisäksi tavannut Guggenheim-säätiön edustajia Helsingissä.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan Guggenheim-hanketta edistämään palkattu viestintätoimisto on Miltton Networks.

Tapaamisia Helsingissä ja New Yorkissa

Helsingin kaupungin kulttuuriasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen on tavannut Guggenheim-säätiön johtoa heidän vierailullaan Suomessa. Hän on myös kevään työmatkallaan New Yorkiin tutustunut Guggenheimin taidemuseoon ja tavannut samassa yhteydessä museon edustajia.

Kulttuuriasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen on tavannut Guggenheimin edustajia myös New Yorkissa. Kuva: Yle

- Guggenheim ei ole tehnyt esityksiä Helsingille, joten otan kantaa ehdotukseen, jos tällainen esitetään, vastaa Viljanen kysyttäessä kantaa museohankkeeseen nyt.

Rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kertoo, että Guggenheim-säätiön johtaja Richard Amstrong vieraili Helsingissä tammikuussa.

Kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä on Helsingin-tapaamisten lisäksi vieraillut myös New Yorkissa. Kaupungin johdosta ainoastaan sosiaalitoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty vastaa, ettei häntä ole lähestytty viime aikoina museohankkeen vuoksi.

Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa, vihreiden Mari Puoskaria on lähestytty Guggenheim-hankkeen takia. Hän on tavannut säätiön johtoa Helsingissä. Lisäksi kaupunginhallituksen puheejohtaja Tatu Rauhamäki (Kok.) kertoo olleensa vastaavissa tapaamisissa. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Lasse Männistö myöntää keskustelleensa asiasta viestintätoimiston kanssa.

Strada lähetti kyselyn kaikille valtuustoryhmien puheenjohtajille sekä apulaiskaupunginjohtajille sekä kulttuurijohtajalle.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäkeen (vas.) ei ole oltu yhteydessä Guggenheimin puolesta.

Guggenheim-säätiö on yhä kiinnostunut

Solomon R. Guggenheim -säätiö on yhä kiinnostunut mahdollisuudesta saada Guggenheim-museo Helsinkiin, vahvistaa säätiön viestintäjohtaja Betsy Ellis New Yorkista.

- Guggenheim-säätiön mielestä Helsinki oli yksi parhaista paikoista seuraavalle Guggenheim-museolle. Säätiö seuraa tilannetta tarkkaan ja pohtii vaihtoehtoja, mutta mitään päätöksiä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Guggenheim Helsinki -hanke kaatui viime vuoden toukokuussa kaupunginhallituksessa. Hanketta kannattivat kokoomuksen valtuutetut ja suurin osa RKP:n valtuutetuista. Sen sijaan vihreiden ja vasemmistopuolueiden valtuutetuista valtaosa asettui vastustamaan kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ehdotusta.