Jos törmäät varastettuun pyörääsi, kutsu poliisi paikalle

Kevät tuo polkupyörävarkaat esille koloistaan. Röyhkeimmät tapaukset vievät pyörän vaikka omakotitalon kotioven edestä keskellä päivää.

Kotimaa
Ruosteinen jopo
Yle / Niina Ryyppö

Poliisille tuttu jokakesäinen ilmiö polkupyörävarkaudet ovat taas täällä. Joskus pyöränomistaja löytää sattumalta varastetun pyöränsä. Poliisi ei suosittele, että omistaja ottaa varastetun pyöränsä siltä seisomalta mukaan matkaansa.

- On syytä kutsua tässä tapauksessa poliisi paikalle. Siinä on riskinsä, että kyseinen pyörä on jo uudella omistajalla. Uusi omistaja on voinut ostaa pyörän esimerkiksi poliisin huutokaupasta, rikosylikonstaapeli Heikki Anttila Salon poliisista toteaa.

Poliisi myös selvittää paikan päällä, onko kyseessä oleva pyörä todella varastettu.

Poliisille tuodaan löytöpyöriä nyt lähes päivittäin.

Siinä on riskinsä, että kyseinen pyörä on jo uudella omistajalla.

rikosylikonstaapeli Heikki Anttila

- Pyöränsä menettäneen kannattaa käydä poliisilaitoksella katsomassa aina määrätyin väliajoin, onko oma varastettu pyörä tuotu asemalle.

Pyörässä on hyvä olla tunniste, jonka voi ilmoittaa poliisille varkaustapauksessa.

- Rungonnumerolla ynnä muilla tunnisteilla voimme helposti löytää oikean omistajan varastetulle pyörälle.

Ihmiset saattavat myös itse antaa varkaalle tilaisuuden. Pyöriä jätetään huolimattomasti liikkeiden ja ravintoloiden ulkopuolelle. Pyörä kannattaa lukita joka tilanteessa, jopa oman kodin pihalla.

Poliisilaitosten suojiin kerääntyy satoja pyöriä kevät- ja kesäkaudella. Monet eivät oman varastetun pyörän perään huhuile ja ne jäävät poliisin käsiin. Monet poliisilaitokset järjestävätkin huutokauppoja määrätyin väliajoin, joissa hyväkuntoisia pyöriä saa huokeaan hintaan.