Ajanvietto alpakan kanssa rentouttaa

"Alpakat eivät erottele ketään, vaan kohtelevat ihmisiä tasapuolisesti", kehuu villavista alpakoista terapia-apua kaavaileva yrittäjä Sari Vauhkonen.

ilmiöt
Alpakat ihmettelevät maailmaa.
Kamelieläimiin kuuluvan alpakan käyttö terapiaeläimenä on uusi ilmiö. Toimittaja Juha Vauhkonen kävi maaninkalaisen Sari Vauhkosen luona kokeilemassa, rentouttaako alpakka.

Kaverikissojen ja -koirien lisäksi terapiaa tarjoavat nyt myös alpakat.

Terapiatyötä alpakoidensa kanssa suunnittelevan Lumotarhan yrittäjä Sari Vauhkosen mukaan eläinterapia voisi olla käytännössä esimerkiksi eläimen hoitamista, retkeilyä, tarkkailua, piirtämistä tai valokuvaamista.

Sairaalakoulussa koulunkäynninohjaajana työskentelevä Vauhkonen on vieraillut alpakoidensa kanssa tapahtumissa ja erityiskouluissa.

- Herkkä ja vilpitön laumakäyttäytyminen tekee alpakasta hyvin varteenotettavan terapiaeläimen. Alpakka sopii myös monen allergisen ihmisen kaveriksi.

Vauhkosen mukaan alpakkaan ei liity useinkaan ennakkokäsityksiä, joita ihmisillä on koiraa tai hevosta kohtaan. Se on helposti lähestyttävä, mikä onkin terapiaeläimelle tärkeä edellytys.

- Luonteeltaan alpakat ovat enemmän kissoja kuin koiria. Kokonsa puolesta ne ovat menneet joskus isosta koirasta, kun ihmiset ovat katsoneet niitä kauempaa.

Vauhkonen saa usein vastata ihmisten esittämiin kysymyksiin alpakoiden sylkemisestä ja niiden syömisestä.

- En ole koskaan nähnyt, että alpakka sylkisi ihmisen päälle. Ne voivat sylkeä toisiaan ruoasta tapellessaan. Suomessa alpakoista ei tehdä lihaa, ehkä Andeilla jossakin saattavat paistin laittaa, Vauhkonen sanoo.

Eläimet mukana terapian kaikissa vaiheissa

Alpakoiden lisäksi Lumotarhassa asuu kissoja, koiria, kani, marsuja sekä kukko ja kanoja. Vauhkosen mukaan kotieläinpiha ei ole hänen omin juttunsa, vaan toiminnan tavoitteena on syvällisempi kuntouttava tai virkistävä toiminta.

Eläinrakkaus, kiinnostus lapsi- ja nuoristyöhön sekä kaikenlaiseen terapiatoimintaan sekä alpakoihin saivat Vauhkosen miettimään terapiatyötä alpakoiden kanssa.

Jo pelkästään alpakan villan silittäminen on kiva aistielämys.

Sari Vauhkonen

- Alpakat eivät erottele ketään, vaan kohtelevat ihmisiä tasapuolisesti. Niiden kanssa voi samalla peilata omaa käyttäytymistään. Jos riehut tai huudat, niin et varmasti saa eläintä lähellesi, vaan sinun täytyy itse rauhoittua ensin, Vauhkonen ohjeistaa.

Terapiatyössä eläinten avulla pyritään vaikuttamaan muun muassa asiakkaiden itsetuntoon, empatiakykyyn sekä omien rajojen löytymiseen. Terapiaeläimet voivat olla mukana asiakkaiden kuntoutuksissa sekä terveyttä tukevassa ja ennaltaehkäisevässä toiminnassa.

- Samalla eläimet rikastuttavat myös asiakkaan aistimaailmaa. Jo pelkästään alpakan villan silittäminen on kiva aistielämys. Apua on saatu myös tunteiden hallintaan, ylivilkkauden kontrolloimiseen tai masennuksen kuntoutukseen, Vauhkonen kertoo.

Pelkkä eläimen läsnäolo parantaa ja rentouttaa

Vauhkonen on huomannut, että kokemus hyväksytyksi tulemisesta sekä joukkoon kuulumisesta voi toteutua eläinten parissa. Vauhkonen muistuttaa, että alpakkaterapia sopii myös myös terveille ihmisille, jotka haluavat rentoutua ja rauhoittua uuden elämyksen parissa.

- Terapia-alpakka voi olla hoidossa myös sivuosassa. Eläimet ja luonto itsessään ovat hyvin rentouttava ympäristö, joka rauhoittaa ihmisiä, Vauhkonen sanoo.

Ulkona oleminen voi laukaista yllättäviäkin asioita, kun ei olla neljän seinän sisällä. Pelkästään eläimen läsnäolo voi auttaa voittamaan pelkoja tai rentoutumaan. Eläimiä voi tulla katsomaan kotitilalle vaikka oman terapeuttinsa kanssa.