Puhdas pumppu on kukkaron kaveri

Ilmalämpöpumppujen suosio kasvaa, mutta laitteen huolto ei joka kodissa pelaa ja hyötysuhde kärsii. Vaikka Suomi on lämpöpumpuilla tuotetun energian määrässä vielä naapuriaan jäljessä, energiastrategian tavoitteisiin on mahdollisuus päästä. Arjen neuvoja tarjoavat ministeriön ja Motivan alaiset toimistot eri puolilla maata.

Kotimaa
Ilmalämpöpumppu ja kaksi eri ikäistä sähkönjakorasiaa.Ilmalämpöpumput ovat löytäneet paikkansa tuhansista suomalaiskodeista. Tutkittua tietoa niistä ei kuitenkaan juurikaan ole.
Ilmalämpöpumput ovat löytäneet paikkansa tuhansista suomalaiskodeista. Tutkittua tietoa niistä ei kuitenkaan juurikaan ole.Paavo Häikiö / Yle

EU:n ja Suomen energiastrategiassa tavoitteena on, että vuonna 2020 Suomessa kuusi terawattituntia tuotetaan vuodessa lämpöpumpuilla. Tavoitteeseen voidaan päästä, uskoo Tapio Härkönen Kokkolanseudun energiatoimistosta:

– Lämpöpumput ovat kovassa imussa, niitä asennetaan jo pääsääntöisesti siirryttäessä öljystä pois, jos ei edullista kaukolämpöä ole saatavilla.

Ruotsissa ollaan kuitenkin paljon Suomea edellä: siellä tuotetaan energiaa kalliosta, maasta tai ilmasta 20 terawattituntia, kun luku Suomessa on kymmenesosa siitä.

Laitteet ovat parantuneet vuosien mittaan, mutta yhä Härkönen neuvoo kuluttajaa kääntymään pidempään markkinoilla toimineen yrityksen puoleen. Vastuut ja takuut pitää sopia kirjallisesti. Pumpun asennus kannattaa jättää auktorisoidun pumpunasentajan huoleksi.

Neuvoja pääasiassa netin kautta

Kuluttajien neuvontapalveluverkoston käynnistivät Motiva ja työ- ja elinkeinoministeriö, ja esimerkiksi Kokkolanseudun Energiatoimisto hoitaa neuvontaa 100 000 asukasta kattavalla alueella. Energianeuvoja saa niin netin kautta, sähköpostilla kuin puhelimitsekin. Nettisivut avattiin viime syksynä.

Toimisto järjestää myös käytännön neuvontatapahtumia. Kokkolassa apua annetaan esimerkiksi ilmalämpöpumppujen huollossa. Energia-asiantuntija Anu Liedes Kokkolanseudun Energiatoimistosta kehottaa kevään lämmetessä madaltamaan ensin lämpötilaa päälämmitysjärjestelmästä ja ottamaan hyödyn irti pumpusta.

On kuulemma pumppuja, jotka ovat toimineet vuosia eikä niille ole tehty koskaan mitään

Energia-asiantuntija Anu Liedes

Kotihuoltoon kuuluvat suodattimien puhdistus ja imurointi; sisäkasetti suositellaan imuroitavaksi kerran kuussa.

– On kuulemma pumppuja, jotka ovat toimineet vuosia eikä niille ole tehty koskaan mitään. Silloin niiden hyötysuhde ei todellakaan ole paras mahdollinen, sanoo Liedes.