Hyppää sisältöön

Rankat tarinat väkivallasta jakoon taiteen välityksellä

Naisten Linjan kampanja haluaa murtaa häpeän kulttuurin. Väkivallasta ei saa vaieta.

Kuva: Meeri Koutaniemi

Väkivaltaa kokeneita naisia auttava Naisten Linja on käynnistänyt kampanjan, jossa puhe väkivallasta on puettu taiteen eri muotoihin. Tarkoitus on taideteosten välityksellä levittää tietoa väkivaltakokemuksista paitsi sosiaalisen median kautta, myös kaduilla jaettavien kirjeiden muodossa. Teokset pohjautuvat tosikertomuksiin.

Jo kampanjan virallisten avajaisten aattona keskiviikkona Helsingissä saattoi Metro-lehden mukana saada kermanvärisen kirjekuoren, jonka päällä luki "saa avata". Kirjekuoria oli jätetty myös muun muassa Kampin kauppakeskukseen ohikulkijoiden ulottuville.

Sisällä kuoressa on Anja Snellmanin kirjoittama runo, joka kertoo kuulaasti raskaan tarinan hyväksikäytöstä, niin seksuaalisesta kuin muustakin väkivallasta, uskonnon kaapuun verhotusta.

- Naisten tarinoista ei voi tykätä, mutta taiteesta voi, kiteyttää kampanjan idean Naisten Linjan koordinaattori Kaisa Åberg.

Taiteen kautta asiasta on siis helpompi puhua. Tarkoitus on madaltaa uhrien kynnystä puhumiseen, mutta myös tuoda naisten kokema väkivalta kuuluviin yhteiskunnassa laajemmin.

Oikeutta kokijoille

Eri taiteilijoiden - kirjoittajien, kuvataiteilijoiden, muusikoiden ja muiden - teokset pohjautuvat Naisten Linjalle yhteyttä ottaneiden naisten omiin kokemuksiin. Joidenkin kohdalla kysymys on ollut kirjaimellisesti elämästä ja kuolemasta.

Edelleen jopa 30 naista vuosittain kuolee perheväkivallan uhrina. Siis useampi kuin yksi nainen joka toinen viikko.

Osa teoksista lainaa naisten kertomuksia melko suoraan, toisissa sanoma tulee esiin muokatummin.

- Valokuvaaja Meeri Koutaniemi teki töitä erään tarinansa kertoneen naisen kanssa. Nainen sanoi, että yhteistyön myötä hän tunsi olonsa etuoikeutetuksi, tunsi vihdoin saavansa oikeutta, kertoo Kaisa Åberg.

- Jo tämä riittää minulle todisteeksi siitä, että kampanja on tarpeen - ja onnistunut, sanoo Åberg.

Linja kaipaa vapaaehtoisia päivystäjiä

Naisten Linja aloitti viime naistenpäivänä 8.3. kampanjan värvätäkseen lisää vapaaehtoisia puhelinpäivystäjiä väkivaltaa kokeneiden naisten avuksi. Tavoitteena oli saada mukaan 60 uutta päivystäjää, jotta toimintaa voidaan laajentaa.

- Tosi monet ihmiset ovat ottaneet yhteyttä, iloitsee Kaisa Åberg.

- Mutta kiinnostuneet voivat edelleen ilmoittaa nettisivujemme kautta valmiudestaan päivystystyöhön, kannustaa Åberg.

Päivystäjät saavat työhön perusteellisen koulutuksen, joka alkaa syksyllä.