Mustapääkerttu on Untulanharjun tähtisolisti

Osa mustapääkertuista laulaa jo Untulanharjulla, osa tekee vielä muuttomatkaa Afrikasta. Mustapääkerttu on Hämeenlinnassa Lammilla yksi Untulanharjun kevään tähtiesiintyjistä muiden laulajien, valkovuokkokenttien ja pähkinäpensasmetsän ohella.

luonto
Lammin Untulanharjun luontopolkua Hämeenlinnassa
Markku Karvonen / Yle

Untulanharju on retkikohteena ja luontopolkuna parhaimmillaan juuri nyt. Valkovuokot kukkivat laajoina kenttinä, lehdet ovat puhkeamassa puihin, tiheys ei ole niin raskasta kuin sydänkesällä. Ja tietenkin kevään laulajat ovat innokkaasti äänessä.

Untulanharju nousee jyrkkärinteisenä jääkauden jättämänä harjuna Hämeenlinnassa Ormajärven tuntumassa ja aivan Lammin taajaman kupeessa. Valtakunnallisesti arvokkaan suojelu- ja tutkimusalueen tekee ainutlaatuiseksi sen maaperä, Lammin lössi. Harjulle on kasautunut hedelmällistä hienojakoista maata, joka tekee harjusta rehevän lehdon.

Niinpä Untulanharjulla kasvaa tavallisempien lehtipuiden lisäksi runsaasti mm. luonnonvaraista metsälehmusta ja runsaasti pähkinäpensaita. Koska rauhoitettu alue on luonnontilainen, siellä on runsaasti eri-ikäisiä puita, myös maatuvien puiden kääpiä ja muita lahottajia. Siksi kääpätutkijatkin kiertävät ahkeraan harjua.

Harju huokaisee ulos nyt kylmää

- Kaikkia harvinaisuuksia ei merkitä eikä opasteta, sanoo luontopolun oppaan tehnyt ympäristötarkastaja Soile Kunnas Hämeenlinnasta. Ihmiset ottavat tai muuten hävittävät lajeja tahtomattaan tai tarkoituksella.

Hän kertoo, ettei harjun suojelu ollut aikanaan itsestäänselvyys. Se on onnistunut valtion, kunnan ja yksityisen maanomistajan yhteistyönä.

Soile Kunnas pitää lajirunsauden ja harvinaisuuksien lisäksi Untulanharjun rikkautena sitä, että nousujen ja laskujen myötä pienellä alalla on useita luontotyyppejä harjulehdosta suohon ja karumpiin rinteisiin. Erityisesti hänen mukaansa maantieteilijöitä kiinnostaa louhikko, jonka kautta harjun voi selvästi tuntea hengittävän. Kesällä harju purkaa ulos kylmää, talvella lämmintä ilmaa.

Untulanharju on tikkaparatiisi

Harjulla aamuisen kävelyn tehnyt lintuharrastaja Ari Lehtinen kuunteli mm. kevään ensimmäisiä sirittäjiä ja mustapääkerttuja.

- Mustapääkerttukanta on aivan uskomaton toukokuun lopulla. Pesimäaikaan sitä pääsee katsomaan aivan läheltä, kun vain istahtaa sopivaan paikkaan ja katselee miten emot kantavat ruokaa poikasille. Runsaasta lahopuumäärästä johtuen tämä on todella hyvä tikkalintujen paratiisi. Aamullakin mm. harmaapäätikat huutelivat, samoin pikku- ja käpytikat.

- Se erikoisuus tässä on juuri pähkinäpensaiden ansiosta, että loppusyksystä ja talvella täällä tapaa pähkinähakkia. Epäilen, että se saattaa olla jopa läntistä kantaa, joka käyttää ruokanaan pähkinää toisin kuin itäinen kanta, miettii Ari Lehtinen.