1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen tietokirjailijat juhlii pyöreitä vuosia

30-vuotisjuhlan kunniaksi järjestö julkistaa sen suurimman tunnuksen, Warelius-palkinnon saajat.

Suomen suurin kirjailijajärjestö Suomen tietokirjailijat ry täyttää tänään torstaina 30 vuotta.

Järjestö viettää 30-vuotisjuhlaansa Finlandia-talossa julkistamalla yhdistyksen suurimman tunnustuksen, Warelius-palkinnon saajat. Warelius-palkintoja jaetaan kaksi: toinen tietokirjailijalle ja toinen oppikirjailijalle. Palkinnot ovat suuruudeltaan 12 000 euroa.

Tilaisuudessa käydään myös tietokirjailija Jaakko Heinimäen vetämä paneelikeskustelu aiheesta Miten Suomi selviää. Esitelmän aiheesta pitää Euroopan komission varapuheenjohtaja Olli Rehn.

Suomen tietokirjailijat ry on tietokirjailijoiden kulttuuri-, ammatti- ja edunvalvontajärjestö, joka edistää suomalaista tietokirjallisuutta, valvoo tietokirjailijoiden tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja, tukee tietoteosten kirjoittajia sekä edistää jäsentensä ammattitaitoa ja -etiikkaa.

Suomen tietokirjailijat ry perustettiin vuonna 1983, jolloin Tietokirjailijain Liitto ja Oppikirjantekijät ry yhdistettiin yhdeksi järjestöksi.

Yhdistys tukee tietokirjallisuutta suoraan palkintojen lisäksi jakamalla apurahoja tietokirjailijoille. Vuonna 2012 apurahoja myönnettiin 651 henkilölle yhteensä yli 1,7 miljoonaa euroa. Suomen tietokirjailijat ry jakaa vuosittain useita tietoteospalkintoja, joista Warelius-palkinto on merkittävin. Lisäksi se rahoittaa Tieto-Finlandia-palkintoa ja J. A. Hollon käännöspalkintoa.