1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

WHO: Terveimpien ja sairaimpien maiden ero pienenee

WHO kiittelee YK:n vuosituhattavoitteiden parantaneen ihmisten terveyttä eri puolilla maailmaa. Köyhien ja rikkaiden maiden välinen ero pienenee. Toisaalta esimerkiksi diabeteksesta on tullut suuren joukon sairaus.

Koulutytöt katsovat toveriaan, joka saa rokotuksen Kituissa, Keniassa. Kuva: Karel Prinsloo / Gavi / Epa

Kaikkein köyhimpien maiden ihmiset ovat entistä terveempiä, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Se on juuri julkaissut tuoreimmat terveystilastot, jotka kattavat yli 190 maata. Terveysjärjestön mukaan YK:n vuosituhattavoitteiden myötä on saatu aikaan yllättävä muutos: Kehittyneimpien ja vähiten kehittyneiden maiden välinen terveyskuilu kapenee.

WHO:n mukaan työ on tuottanut tulosta ja esimerkiksi lapsi- ja äitiyskuolleisuus on vähentynyt kahdessa vuosikymmenessä. Järjestö kertoo lisäksi yhä harvemman ihmisen kuolevan hiv-infektioon, tuberkuloosiin ja malariaan.

- Vuosituhattavoitteisiin pyrkiminen on selvästi parantanut ihmisten terveyttä eri puolilla maailmaa, sanoo WHO:n pääjohtaja Margaret Chan.

Vuosituhattavoitteisiin pyrkiminen on selvästi parantanut ihmisten terveyttä eri puolilla maailmaa.

Margaret Chan

Hän painottaa, että tavoitteiden määräaika koittaa jo alle tuhannen päivän kuluessa. Vuosituhattavoitteiden takaraja on vuonna 2015. Esimerkiksi tavoite vähentää lapsikuolleisuutta kahdella kolmasosalla verrattuna vuoteen 1990, jää tällä vauhdilla toteutumatta. Vuonna 1990 lapsikuolleisuus oli korkeinta muun muassa Bangladeshissa, Bhutanissa, Laosissa, Nepalissa ja Ruandassa. Nykyään ne eivät enää kuulu heikoimpien maiden ryhmään.

YK:n yleiskokous hyväksyi kahdeksan vuosituhattavoitetta vuonna 2000. Kuuluisin niistä on köyhyyden puolittaminen vuoden 1990 tasosta.

Diabetes ei ole vain kehittyneiden maiden asukkaiden sairaus

Joka kymmenes aikuinen sairastaa diabetesta, selviää Maailman terveysjärjestön keräämistä tiedoista. Tähän tulokseen järjestö päätyy, kun diabeteksen sairastajat määritellään kohonneiden verensokeriarvojen perusteella. Rajaksi järjestö asettaa 126 milligrammaa desilitrassa.

Diabeetikoilla on muita suurempi riski sairastua sydänsairauksiin. Diabetes on yksi tärkeimmistä syistä munuaissairauksiin ja se voi johtaa myös näön heikkenemiseen ja jopa sokeuteen.

Diabetes on WHO:n mukaan yleisintä Amerikassa ja itäisen Välimeren alueella. Järjestön mukaan 11 prosenttia miehistä ja naisista näillä alueilla sairastaa diabetesta. Ero ei ole kuitenkaan suuri verrattuna Eurooppaan, jossa diabeetikkoja on alueellisesti katsottuna vähiten, yhdeksän prosenttia. 

WHO julkaisee terveystilaston vuosittain. Se on alan kattavin julkaisu, mukana ovat tiedot 194:stä maasta.