Syytteet nurin Instrumentariumiin liittyvässä lahjusjutussa

Oikeudenkäynti oli seurausta vuosituhannen alun kehitysyhteistyöhankkeesta, jossa Suomesta myytiin Costa Ricaan sairaalalaitteita.

Kotimaa

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kolmea suomalaismiestä vastaan nostetut syytteet Instrumentariumin lahjusjutussa. Valtio tuomittiin maksamaan miesten oikeudenkäyntikulut.

Kolmea entistä Instrumentariumin johtajaa syytettiin törkeästä lahjuksen antamisesta ja törkeästä avustuspetoksesta, jotka olisivat tapahtuneet sairaalalaitteiden hankinnan yhteydessä Costa Ricassa. Miehet kiistivät alusta alkaen syyllisyytensä.

Suomen ja Costa Rican välisessä kehitysyhteistyöhankkeessa myytiin lähes 40 miljoonan dollarin arvosta laitteita Costa Rican valtiolle vuosina 2001 - 2004. Laitteiden myynnistä vastasivat Instrumentarium Oyj ja sen tytäryhtiö Medko Medical Oy.

Tapaus päätyi KRP:lle jo vuonna 2005, kun ulkoministeriö oli jättänyt poliisille tutkintapyynnön Ylen Spotlight-ohjelman paljastusten jälkeen. Varsinainen esitutkinta alkoi vuonna 2007.

Costa Ricassa entinen presidentti sekä useita virka- ja liikemiehiä on tuomittu koviin vankeusrangaistuksiin. Tuomiot ovat tulleet hankkeen yhteydessä maksetuista lahjuksista.

Lähteet: Yle Uutiset