Suomen sijoitus tasa-arvomaana heikkeni

Euroopan maiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa selvittävän vuosiraportin jyrkin jakolinja kulkee EU:n läntisten jäsenmaiden ja muun Euroopan välissä. Suomi on nyt 14. sijalla, alempana kuin muut Pohjoismaat.

Kotimaa
Kartta.
Klikkaa kuva isommaksi.Yle Uutisgrafiikka

Suomi on Euroopan 14. paras maa homoseksuaalien ja transsukupuolisten oikeuksien toteuttajana, kertoo tuore selvitys. Seta-järjestön eurooppalainen kattojärjestö tutki nyt toista kertaa, millainen asema lesboilla, homoilla, biseksuaaleilla ja transihmisillä on Euroopan maissa. Suomen sijoitus putosi ensimmäisestä selvityksestä kaksi pykälää; ohi menivät Ranska ja Kroatia.

Tilastoykkönen on edelleen Britannia, jonka ILGA-Eurooppa katsoo olevan 77-prosenttisesti tasa-arvoinen. Suomen vastaava luku on 47 prosenttia.

Suomen pitäisi olla ihmisoikeuksien kärkimaa, mutta hlbti-asioissa se junnaa paikallaan.

Suomea parempia tilastossa ovat Britannian lisäksi kaikki muut Pohjoismaat sekä Belgia, Espanja, Portugali, Hollanti, Unkari ja Saksa. Perää pitävät Venäjä seitsemällä prosentillaan ja Azerbaidzhan ja Armenia kahdeksalla prosentillaan. EU-maista pohjimmaisia ovat Bulgaria (18 prosenttia) ja Italia (19 prosenttia).

Prosenttilukuun vaikuttaa niin tasa-arvolainsäädäntö kuin sen toteutuminen, muun muassa se, puututaanko maassa vihapuheisiin ja muuhun syrjintään. ILGA-Euroopan mukaan vihapuhe - lievimmillään homovitsit, rajuimmillaan tappouhkaukset - on syrjinnästä yleisintä ja jää usein rankaisematta, koska sitä perustellaan sananvapaudella.

"Nolo tulos Suomelle"

Suomea ILGA-Eurooppa kiittää hallituksen tasa-arvo-ohjelmasta sekä tasa-arvovaltuutetun raportista, joka avaa keskustelua transihmisten ja intersukupuolisten ihmisten asemasta.

Arvostelua Suomi saa siitä, ettei tasa-arvoinen avioliittolaki edennyt viime vuonna, sekä hitaudesta transsukupuolisia koskevan lain muuttamisessa. Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu antoi syyskuussa suosituksen, että Suomi poistaisi translaista lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen ja naimattomuusvaatimuksen.

Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo, että Suomen tulos on nolo mutta ei yllätys.

– Suomen pitäisi olla ihmisoikeuksien kärkimaa, mutta hlbti-asioissa se junnaa paikallaan, sanoo Salo ja patistaa hallitusta ryhdistäytymään.

Hänen mukaansa lakiuudistukset eivät yksin riitä, vaan yhdenvertaisuus on tuotava myös ihmisten arkeen: kouluihin, työpaikoille, vanhainkoteihin.

Bulgariassa pappi kehotti väkivaltaan

Tasa-arvoltaan huonoimmaksi arvioitu Venäjä herättää suurta huolta monella tasolla, ILGA-Eurooppa sanoo. Pahinta viime vuonna oli "alaikäisiin kohdistuvan homoseksuaalisen propagandan" kieltävien lakien leviäminen Venäjän aluehallinnossa ja vastaavien valtakunnallisten vaatimusten lisääntyminen.

Lait eivät määrittele propaganda-käsitettä, mikä mahdollistaa rankaisemisen jo siitä, että joku kertoo alaikäiselle sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen olemassaolosta.

EU-maiden pienimmän prosenttiluvun saaneesta Bulgariasta selvitys mainitsee muun muassa kulttuuriministeri Vezhdi Rashidovin lehtihaastattelun, jossa hän sanoi, että homoissa yhdistyvät naisten huonoimmat ja miesten halveksittavimmat piirteet, sekä ortodoksipapin kehotuksen väkivaltaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-paraatia vastaan. Toisaalta marssi kyettiin viime vuonna järjestämään, mikä oli ensimmäinen kerta Bulgariassa.

ILGA-Eurooppa on osa maailmanlaajuista ILGA-järjestöä. Jäsenjärjestöjä on 45:ssä Euroopan 49 maasta. Sen koko raportti (siirryt toiseen palveluun) on julkaistu verkossa englanniksi (pdf).