Rovaniemi ulkoistaa edelleen kotihoitoa

Rovaniemen kaupunki ulkoistaa keskusta-alueen kotihoidon palvelut. Kaupunki aikoo siirtää Kairatiimin kotipalvelun ja kotisairaanhoidon yhden yrityksen hoidettavaksi ensi vuodesta alkaen.

kotipalvelut
Perushoitaja työssään
Kotihoidon asiakkaat ovat kertoneet pitäneensä hoitajasta (kuvituskuva).Yle

Tällä hetkellä Kairatiimin kotihoidosta vastaavat kaupungin työntekijät, joiden työtä täydentävät yksityisten yritysten työntekijät. Kairatiimin alueella asuu noin sata kotihoidon asiakasta, jotka ovat pääasiassa vanhuksia.

Rovaniemen kaupungin vanhustyön johtaja Johanna Lohtander myöntää, että monen asiakkaan tuttu hoitaja vaihtuu järjestelyn myötä. Lohtander kuitenkin toivoo, että asiakkaiden palvelut muuttuisivat lopulta mahdollisimman vähän.

- Kyllä meidän toive ja ajatus on se, että tästä muutoksesta asiakkaille ei palveluun tule muutoksia. Toki siirtymävaiheessa voi olla että hoitajat muuttuvat, mutta pitkässä juoksussa haetaan jopa sitä että jos yhdellä alueella on yksi palveluntuottaja, niin myös hoitajien vaihtuvuus voi olla vähäisempää mitä tällä hetkellä. Jossakin tiimissä voi olla nyt sellainen tilanne, että kaupungin oma toiminta käy päivällä ja illalla käydään ostopalveluista ja yöllä vielä yöpartio.

Kaksi tarjousta yrityksille

Lohtander kiistää, että kaupunki lisäisi kotihoidon ulkoistamista nykyisestä. Hänen mukaansa järjestelyssä on kyse siitä, että kaupunki haluaa keskittää nykyisin hajallaan eri tiimeissä olevat kotihoidon ostopalvelut yhteen tiimiin.

Kaupunki on tehnyt kaksi osatarjousta yrityksille. Ensimmäinen on kiinteä sopimus Kairatiimin alueesta ja toinen on puitesopimus, jolla kaupunki ostaa omaa tuotantoa tukevaa palvelua vähintään kolmelta yritykseltä.

Rovaniemen perusturvalautakunta valinnee yksityiset palveluntuottajat syksyllä. Ensi vuoden alusta alkava sopimus kattaisi kolme vuotta ja lisäksi kaksi optiovuotta. Nykyisin voimassa olevat sopimukset ovat kahden vuoden ja yhden optiovuoden mittaisia.

Vanhusten lisäksi kotihoidon asiakkaina on vammaisia sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujia. Ulkoistamissopimus ei koske lapsiperheiden kotipalvelua.

Ostopalveluja kahdella miljoonalla

Lohtanderin mukaan Kairatiimin nykyiset kaupungin palveluksessa olevat 27 kotihoidon työntekijää siirretään muihin tiimeihin. Kaikkiaan kaupungin kotihoidon työntekijöitä on noin 145.

Tällä hetkellä Rovaniemen kaupunki ostaa noin kolmanneksen kotihoidosta yrityksiltä, yhteensä runsaalla kahdella miljoonalla eurolla vuosittain.

Tällä hetkellä kaupunki ostaa kotihoidon palveluja neljältä yritykseltä: Coronaria Hoitoketju Oy:ltä, Päivin Kotisairaanhoito Oy:ltä, Hoivaroi Oy:ltä ja Ellinoora Lähipalveluilta. Lisäksi kaupunki käyttää muutamia muita palveluseteliyrittäjiä kotihoidossa.

Lohtander kiistää, että järjestelyllä lisättäisiin kotihoidon ostopalveluita nykyisestä. Nykyiset ostopalvelusopimukset yritysten kanssa ovat päättymässä kuluvan vuoden lopussa.

"Tuli täytenä yllätyksenä"

Kairatiimin kotihoidon ulkoistaminen yllätti työntekijät, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin pääluottamusmies Irma Rouhiainen-Marila Rovaniemen kaupungilta.

- Se tuli täytenä yllätyksenä, että näinkin hyvin toimiva yksikkö aiotaan ulkoistaa.

Kaupunki on tähän mennessä pitänyt kaksi tiedotustilaisuutta asiasta työntekijöille.

- Tunnelmat olivat jotenkin odottavat ja vähän pettyneet, jotenkin kurja mieliala näkyi.

Rouhiainen-Marila on kuitenkin tyytyväinen siihen, että kaupungin työntekijöiden töiden on luvattu jatkuvan kolmessa muussa hoitotiimiissä.