Lintujen kuningas lensi vapauteen

Tammikuussa Haapasaaresta löytynyt nälkiintynyt maakotka tervehtyi syömällä sian sydämiä ja pakastekaneja. Tänään keskiviikkona kotka pääsi vihdoin takaisin luontoon.

luonto
Maakotka nousee lentoon.
Mirjam Tahkokorpi / Yle

Pyhtään lintuhoitolassa on ollut kevään aikana hoidokkina harvinainen asiakas. Tammikuun alussa Haapasaaresta löytyi nälkiintynyt maakotka.

- Se oli hyvin rauhallinen ja flegmaattinen. Ensimmäisenä päivänä pakkosyötimme sille porsaan sydäntä ja laitoimme tarhaan. Siellä se alkoi itse syömään ja toipumaan pikkuhiljaa, muistelee lintuhoitolan hoitaja Arto Hokkanen.

Kotka alkoi tervehtyä ravinnolla ja lämmöllä, eikä nesteytystä tarvittu.

- Onneksi oli pakkasessa muutaman vuoden takaisia kaneja, joita se söi hyvällä ruokahalulla, Hokkanen kertoo.

Kevään tullen kotka päästettiin isompaan ulkotarhaan, jossa se pystyi lentämään. Nyt piirroshahmon mukaan Klaara Kotkoksi nimetty nuori kotka on tervehtynyt.

Klaara on vasta toinen maakotkapotilas vuodesta 1998 asti toimineessa lintuhoitolassa. Kotka suhtautui alusta alkaen rauhallisesti ihmisiin.

- Lintujen kuningashan se on, hyvin rauhallinen. Se istui usein puolentoista metrin päässä orrella ja katseli kun me joimme rappusilla kahvia, Hokkanen kertoo.

Keskiviikkona kotka pääsi takaisin vapauteen Valkmusan kansallispuistossa Pyhtäällä.

- Tämä päivä menee ihmetellessä, mitä se vapaus on. Kyllä se varmaan siitä lähtee toinnuttuaan järkytyksestä, Hokkanen arvelee.

Hokkasen kanssa hoitovastuun jakanut Kristiina Rintamäki pitää peukkuja, että kotka pääsisi heti metsästyksen makuun.

- Eivät ne hirveän pitkään jaksa olla ilman ruokaa. Toivottavasti se jonkun pienen kanin nappaa, Rintamäki naurahtaa.

- Haikealta ja iloiselta tuntuu samaan aikaan. Tännehän se kuuluu, ja jos olemme onnistuneet työssä, se palkitsee myös meitä, Hokkanen sanoo.