1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Filippiiniläiset sairaanhoitajat oppivat Suomessa lähihoitajiksi

Uhkaavaa terveydenhuollon henkilöstöpulaa paikataan houkuttelemalla sairaanhoitajia ulkomailta. EU:n ulkopuolelta tulevilla ei kuitenkaan ole aina pätevyyttä toimia hoitajan ammatissa Suomessa. Esimerkiksi Lahdessa joukko filippiiniläisiä sairaanhoitajia on aloittanut kouluttautumisen lähihoitajiksi.

Kuva: Juha-Pekka Huotari / Yle

Kolmatta päivää lahtelaisessa hoivakodissa työskentelevät filippiiniläishoitajat Khristine Joaquin ja Jessica Napeek auttavat rollaattorin avulla liikkuvan Elvi Hoppanian liikkeelle. Hymy on kaikilla herkässä. Khristineä ja Jessicaa naurattaa Elvin vitsailu.

- Työ on hyvää ja mukavaa ja kivaa. Vanhukset ovat iloisia, Jessica Napeek sanoo.

Myös Elvi Hoppania vaikuttaa tyytyväiseltä.

- Tytöthän hoitaa minua niin kuin piispaa pappilassa.

Nuoret naiset ovat kotimaassaan sairaanhoitajia, mutta aiempi koulutus ei ole EU:ssa pätevä. Nyt he opiskelevat täällä Attendon hoivakoti Wellamossa oppisopimuksella lähihoitajiksi. 12:sta muun viime viikolla maahan tulleen filippiiniläishoitajan kanssa he ovat täällä paikkaamassa  Suomen hoitajapulaa.   

Tehyn Lahden ammattiosaston puheenjohtaja Miia Auvinen muistuttaa, että Suomesta on myös lähdetty ulkomaille.

- Me ollaan oltu tähän saakka antavana osapuolena. Meiltä on lähtenyt (sairaanhoitajia) Norjaan, Englantiin ja Saksaan. Tietysti ihan tervetulleeksi toivotetaan kaikki tänne, vaikkei sillä tätä meidän hoitoalan työvoimapulaa varmaan ratkaista.

Auvinen viittaa Suomessa kasvavaan hoitohenkilökunnan tarpeeseen. Väestö ikääntyy ja ympärivuorokautisen avun tarve lisääntyy. Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut, että vuoteen 2040 mennessä Suomessa tarvitaan 200 000 terveydenhuollon työntekijää nykyisen määrän lisäksi.

Hoidettavat tykkäävät, hoitajat pysyvät Suomessa

Elvi Hoppaniasta on mukava, että pääsee tekemisiin vieraista kulttuureista tulevien ihmisten kanssa.

- Kivahan se on nähdä ulkomaalaisia kun en minä niitä muuten pääse katsomaan.

Filippiiniläisillä on takanaan puolen vuoden intensiivinen suomen kielen opiskelu. He ovat läpäisseet kielitestit ja opinnot jatkuvat Suomessa opiskelun ja työn ohessa. Nyt perehdytään suomalaiseen hoitokulttuuriin.

- He opiskelevat  niinku ohjaajien työparina. Elikkä he eivät vielä toimi yksin hoitotyössä. Turvallisuusasia on siten huomioitu, Attendo Wellamon johtaja Marita Kekkonen kertoo.

Filippiinläishoitajat ovat tulleet Suomeen jäädäkseen. Khristine Joaquin toivoo, että oppii puhumaan hyvää suomea. Jessica Napeek sanoo aikovansa asua Suomessa loppuelämänsä.

- Ikuisesti.