Töhrijästä tuli luvallinen graffititaiteilija – "Oli hauskaa niin kauan kunnes jäi kiinni"

Emilio Mäkipää vaihtoi puolta ja pääsi kuvittamaan luvan kanssa kaksi alikulkukäytävää opiskelukaupungissaan Kuopiossa.

kulttuuri
Emilio Mäkipää
Graffitit toteuttaa ilkivallan vastaisen kampanjan graffitikilpailun ohjaaja, graffari Emilio Mäkipää.Toni Pitkänen / Yle

Reppu täyteen maalia, hiihtopipo päähän ja oma nimi mahdollisimman moneen paikkaan ympäri kaupunkia. Sellainen oli peruskaava Helsingistä Kuopioon muuttaneen Emilio Mäkipään kolttosissa vielä muutama vuosi sitten.

- Tussi oli aina mukana taskussa ja oma nimi piti saada ihan mihin vain, missä pintaa oli. Siinä oli oma jännityksensä ja hauskaa oli niin kauan, kunnes jäi kiinni, Mäkipää muistelee.

Toista kertaa poliisiautossa istuessaan Mäkipää ryhtyi kertomansa mukaan miettimään, onko touhussa enää järkeä. Hän päätti "vaihtaa puolta" ja pyrkiä tekemään graffiteja laillisesti.

Jos seinä on ennestään selkeästi kuvitettu, siihen ei tule enää mitään kirkkoveneitä.

Seija Harinen

Tavoite on myös toteutunut: Mäkipää on saanut tehtäväksi kuvittaa Kuopion kaupungille kaksi alikulkukäytävää. Työ lähti hänen omasta aloitteestaan eikä kaupunki maksa siitä, mutta graffari katsoo silti hyötyvänsä tilauksesta.

- Onhan se kivempaa kuin olla kolmen aikaan yöllä tekemässä mahdollisimman nopeaa duunia. Laillisilla seinillä pystyy kehittymään paremmin, hän miettii.

Kyse on kannustamisesta

Viestintäpäällikkö Seija Harinen Kuopion Tilakeskuksesta sanoo, että alikulkuseinien luvallisella maalaamisella halutaan kannustaa Emilion kaltaisia nuoria kaupungin näkökulmasta oikealle tielle.

- Kuvitettu alikulkukäytävä on kauniimpi kuin betoninen, mutta sen lisäksi näkisin, että jos seinä on ennestään selkeästi kuvitettu, siihen ei tule enää mitään kirkkoveneitä, Harinen kertoo.

Nyt kuvitettavien alikulkukäytävien lisäksi Kuopiossa on uimahallin takana yksi luvallinen seinä graffareille. Ensi viikolla graffiteja ilmestyy myös Haapaniemenkadun pysäköintitalon seiniin.

Parkkitalon tilaustyön tekijä valittiin kuopiolaisten nuorten keskuudesta graffitikilpailulla. Emilio Mäkipään rooli on ohjata kilpailun voittaneita nuoria graffitin tekemisessä.

- On hyvä että ollaan päästy siitä asenteesta, että graffitit ovat pahasta ja lähdetään tukemaan tekijöitä. Parkkitalostakin tulee nyt tosi siisti, saadaan harmaata peittoon, hän kiittelee.

Emilio Mäkipää esittelee lahjoittamaansa työtä.
Emilio Mäkipää laati Yle Savolle oman graffititaulun Puijon torneineen ja maakuntalogoineen.