Älypuhelin muuttuu kielletystä lelusta oppimisvälineeksi kouluissa

Internetin käytön sallimista ylioppilaskokeiden aikana harkitaan. Oppimisen mittaaminen muuttuu uudistuksen myötä.

internet
Poikia koululuokassa tablettitietokoneiden kanssa.
Yle / Vesa-Matti Ruuska

Turussa lukiolaiset saavat tuoda kouluun omat mobiililaitteet syksystä 2013 lähtien. Syksyllä 2013 aloittavat opiskelijat kirjoittavat osittain sähköisesti vuonna 2016. Ylioppilaskirjoitukset muuttuvat asteittain sähköisiksi vuoteen 2019 mennessä. Älypuhelin muuttuu kielletystä lelusta oppimisvälineeksi. Tietokirjalija, Petteri Järvinen on innoissaan muutoksesta.

- Kyseessä on tapa, jolla koulut seuraavat aikaansa. Nuoret viettävät suuren osan ajastaan netissä ja hankkivat sieltä tietoa. Koulujen tulee seurata tätä kehitystä ja reagoida siihen.

Pänttäämisestä tiedon soveltamiseen

Ajatuksena on, että oppilaat voivat hyödyntää omia välineitä opiskelussa. Vanhanaikaisessa opiskelussa internetin käyttö koetilanteessa mahdollistaisi lunttaamisen. Petteri Järvisen mielestä opetusta tulisi tältä osin uudistaa.

- Perinteisesti koe on perustunut ulkoa muistamiseen ja sisäiseen osaamiseen. Työelämässä meillä kuitenkin on erilaisia apuvälineitä ja internet käytössä. Nyt pitäisikin miettiä, mikä on järkevää oppimisen mittaamista jatkossa.

Kaisa Vähähyyppä ylioppilastutkintolautakunnasta näkee internetin käytön ylioppilaskokeessa yhtenä mahdollisuutena.

- Se, onko netti vapaasti käytettävissä, on yksi ratkaistavista asioita. Yksi vaihtoehto on, että internetistä olisi käytössä rajoitettu osa laajempana taustamateriaalina.

Uudistus tuo ylioppilaskokeeseen useita muutoksia

Pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä uskoo, että ylioppilaskokeeseen tulee sähköistymisen myötä useita muutoksia.

- Se, että opiskelijat voivat vastata koneella käsinkirjoittamisen sijaan, saattaa vaikuttaa vastausaikaan. Emme myöskään tule todennäköisesti jatkossa tarvitsemaan erillisiä kuullunymmärtämiskokeita kielissä, koska voimme toteuttaa ne tietoteknisesti suoraan. Tässä voidaan hyödyntää erilaista nettimateriaalia, kuten liikkuvaa kuvaa ja ääntä.

Petteri Virtanen ja Kaisa Vähähyyppä olivat puhujina Virtaa lukio-opetukseen seminaarissa Turussa keskiviikkona.

- Turussa opettajat ovat suhtautuneet uudistukseen innostuneesti, Petteri Järvinen kehuu.