1. yle.fi
  2. Uutiset

SDP saattaa kierrättää ministereitä tällä viikolla

SDP valmistautuu ministerikierrätykseen lähiaikoina. Yle Uutisten tietojen mukaan puoluejohtaja Jutta Urpilaisen esitys ministerivaihdoksista on lähes valmis. Ministerivaihdoksista päättävän puoluehallituksen kokouksen siirtäminen huomiselta perjantaille tukee arviota, että päätökset tehtäisiin jo tällä viikolla.

politiikka
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.Yle

SDP:n puoluehallituksen jäsenille on kerrottu pikaisesta aikataulumuutoksesta. Huomisaamuksi kaavailtu puoluehallituksen kokous siirtyy perjantaille.

Puoluehallitus päättää SDP:n ministerivalinnoista puheenjohtaja Jutta Urpilaisen esityksen pohjalta.

Urpilainen on luvannut päätöksiä ministerikierrätyksestä ennen kesää. Hän ei tänään kiistänyt eikä vahvistanut, että ministerivaihdokset olisivat perjantaina puoluehallituksen asialistalla.

Urpilainen on kuitenkin kertonut lähipiirilleen, että hänen esityksensä ministerikierrätyksestä on valmistumassa.

On vielä epävarmaa, tuoko Urpilainen esityksensä ministerivaihdoksista puoluehallitukseen jo perjantaina.

Ministerivaihdoksille perjantai on paljon luontevampi päivä kuin torstai, jolloin ministerien ohjelmassa on muun muassa eduskunnan kyselytunti.

Perjantaina puoluehallituksen päätökset voidaan tuoda pikatahtia eduskuntaryhmän tiedoksi. Näin on ministerikierrätystä hoidettu SDP:ssä ennenkin.

Huomenna eduskunnan ohjelmassa on myös pääministerin ilmoituksen pohjalta käytävä keskustelu kiistellystä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Tässä keskustelussa osa kierrätettäviksi kaavailluista ministereistä voi tehdä viimeisen palveluksensa ministerinä.

SDP:n nykyisistä ministereistä vahvimmassa asemassa ovat Urpilaisen lisäksi asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru ja työministeri Lauri Ihalainen. Kiuru on SDP:n varapuheenjohtaja ja Ihalaisesta, SAK:n entisestä puheenjohtajasta, on tullut lähes korvaamaton ministeri.

Ihalainen jatkaisi työministerinä, mutta Krista Kiuru saattaa vaihtaa ministeriötä.

Lähtökuopissa ovat peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson, opetusministeri Jukka Gustafsson ja mahdollisesti myös ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Uusien ministerien listan kärkeen nousevat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman, puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Viitanen ja suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri. Heiltä avautuisi paikkoja myös putoaville ministereille.

Vahvoja ministeriehdokkaita ovat myös kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, Mikael Jungner ja Ilkka Kantola.

Arvokkain paikka eli eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman tuoli ei ole mukana kierrätyksessä, jos Heinäluoma ei itse niin halua.

Lue seuraavaksi