Koirankasvattaja: englanninbulldoggi on mainettaan parempi

Ylen Suoran Linjan tekemässä koirakyselyssä englanninbulldoggi nousi perinnöllisten sairauksiensa vuoksi vältellyimmäksi koiraroduksi. Englanninbulldoggeja kasvattavalla Merja Hakalalla on rodusta hyviä kokemuksia mutta hän kertoo, että joillakin kasvattajilla koiran ulkonäkö menee edelleen terveyden edelle.

Kotimaa
Rottweiler ja vanhaenglanninbulldoggi leikkivät nurmikolla.
Rottweilerin ja vanhaenglanninbulldoggin pennut leikkimässä.Stina Tuominen

Englanninbulldoggi nousi Suoran Linjan kyselyssä ensimmäiseksi kun kysyttiin, mitä koirarotua vastaajat eivät ainakaan ostaisi perinnöllisten sairauksien vuoksi. Vajaa puolet kysymykseen vastanneista ei ostaisi englanninbulldoggia. Kyselyyn vastasi yhteensä lähes 4000 ihmistä.

Kasvattaja Merja Hakalalla on kuitenkin hyviä kokemuksia englanninbulldogeista. Hakalan kaikki viisi bulldoggia voivat hänen mukaansa hyvin.

Monet eläinlääkärit pitävät englanninbulldoggien suurimpana ongelmana hengitysvaikeuksia, joiden vuoksi koirat kärsivät eivätkä esimerkiksi jaksa liikkua. Hakalan mukaan hänen koirillaan ei kuitenkaan näitä ongelmia ole.

- On täysin yksilöistä kiinni jaksavatko bulldoggit käydä lenkeillä vai eivät. Meillä bulldoggit ovat mukana jopa pyörälenkeillä, eikä niillä siis ole hengitysvaikuksia, Hakala vakuuttaa.

Toisena yleisenä ongelmana englanninbulldogeilla pidetään synnytysvaikeuksia, jotka juontavat liian kapeaksi jalostetusta lantiosta ja pentujen liian suuresta pään koosta. Hakalan mukaan ongelmaa on liioiteltu ja leikkauksiin turvaudutaan usein siksi, etteivät omistajat malta odottaa normaalia synnytystä.

- Meilläkin yksi koirista synnytti ihan normaalisti. Tarvittiin vain kärsivällisyyttä ja hyvää eläinlääkäriä, joka tarkkaili supistuksia. Ensimmäisen koirani synnytys jouduttiin kuitenkin hoitamaan leikkaamalla, koska olin silloin vielä malttamaton, Hakala kertoo.

Hakalan englanninbulldoggeilla on kuitenkin Kennelliiton tietokannan mukaan vaikeita lonkkavikoja. Hakala sanoo, etteivät hänen koiransa ole vielä koskaan oireilleet lonkistaan.

Kasvattajalla on väliä

Hankkiessaan ensimmäistä englanninbulldoggiaan Hakala tiesi tarkkaan mitä riskejä rotuun liittyy. Hän halusi kuitenkin yrittää.

- Minulla oli koko elämäni ajan ollut haaveena saada englanninbulldoggi. Lyttynaamaiset rodut ovat aina olleet mieleeni koska niiden ilme vetoaa minuun. Uskoin, että löytämällä hyvän kasvattajan voisin välttää ongelmat, Hakala sanoo.

Hakala tekikin tarkkaa taustatyötä hyvän kasvattajan löytämiseksi. Hänen mukaansa osa kasvattajista saattaa teettää pentuja myös sairailla yksilöillä. Siksi perinnöllisten sairauksien välttämiseksi on selvitettävä kasvattajan ja hänen koiriensa taustat.

- Toisilla jalostajilla koiran ulkonäkö menee terveyden edelle. Ihmisten pitäisi ymmärtää, ettei koiraa voi ostaa heräteostoksena vaan kasvattajan taustojen selvittämiseen pitää käyttää aikaa, Hakala sanoo.

A-studio: Stream käsittelee koiranjalostusta perjantaina 17.5. klo 21 TV1:llä. Studiossa aiheesta keskustelevat eläinlääkäri, professori Marjatta Snellman, Suomen koirankasvattajien puheenjohtaja ja ulkomuototuomari Juha Kares sekä Merja Hakala Suomen Englanninbulldoggiyhdistys ry:stä.