Euroopan maat lupasivat kolme miljardia euroa Malille

Islamisteja vastaan käydystä sodasta kärsivä maa saa tukea vakauden palauttamiseksi.

Ulkomaat
Kaksi naista kävelee Malin armeijan muistomerkin ohi Bamakossa.
Kaksi naista kävelee Malin armeijan muistomerkin ohi Bamakossa.Maurizo Gambarini / Epa

Mali on saamassa runsaat kolme miljardia euroa jälleenrakennusavustusta.

Euroopan maiden avun suuruus ylitti odotukset, sillä tavoitteena oli koota kaksi miljardia euroa. EU:n osuus tuesta on 520 miljoonaa euroa.

Avun tarkoituksena on auttaa Malia vakauttamaan olonsa ja estää sen muodostuminen terroristien pesäkkeeksi. Malissa on käyty sotaa al-Qaidaan yhteydessä olevien islamistien kanssa. Maan entisen siirtomaaisännän Ranskan joukot ovat taistelleet islamisteja vastaan Malissa tammikuusta saakka.

- Olemme voittamassa sodan. Nyt meidän on voitettava rauha, sanoi Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius EU:n, Malin ja Ranskan järjestämässä avustuskonferenssissa Brysselissä.

Malin valtiovarainministeri kertoi osallistujille, että maan hotellit ovat kriisin jäljiltä tyhjillään ja vaihtokauppa sekä talous ovat romahtaneet. Sota on johtanut syvään köyhyyteen.

- Hallitus on arvioinut, että noin 660 000 alle viisivuotiasta lasta on vaarassa jäädä kroonisesti aliravituiksi, ministeri Tiena Coulibaly sanoi.

EU:n viranomaisten mukaan Malin tiet ja koulut on rakennettava uudelleen. Vastineeksi avusta Malia vaaditaan palaamaan demokratiaan.

Lähteet: Reuters, AFP, AP