1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Guggenheim-museon lobbaus hämmentää Helsingin päättäjiä

Valtaosa valtuustoryhmien puheenjohtajista on kuitenkin valmis käsittelemään Guggenheimia uudelleen, jos konseptia muutetaan selvästi edelliskerrasta.

kulttuuri
Nainen katselee Frank Stellan maalausta Bilbaon Guggenheim-museossa.
Nainen katselee Frank Stellan maalausta Bilbaon Guggenheim-museossa.Alfredo Aldai / EPA

Museohanke on noussut uudelleen esiin lähes tasan vuosi sen jälkeen, kun se edellisen kerran kaatui Helsingin kaupunginhallituksessa.

Helsingin kaupungin johtajiston yhteydet Guggenheim-säätiön kanssa ja helsinkiläisen viestintätoimiston lobbaus saavat hämmentyneen vastaanoton tuoreeltaan kaupunginvaltuustossa.

Sama konsepti ei tule kyllä menemään tässä kaupungissa läpi

Emma Kari

- Sinänsä tämä kuulostaa hieman erikoiselta, koska kun me olemme tätä tiedustelleet, niin meille on sanottu, että kaupunki ei ole valmistelemassa uudelleen tätä asiaa eikä säätiöltä ole uutta esitystä tullut, sanoo Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari.

Vihreät vastustivat viimeksi museota, koska esitys ei ollut kaupungin kannalta suotuisa.

- Se sama konsepti ei tule kyllä menemään tässä kaupungissa läpi. Sekä tämä talouspuoli että kulttuurisisältö pitäisi olla mietittynä aika lailla uudella tavalla, Emma Kari toteaa.

Spekulaatiota, kun ei ole konkreettista esitystä

Viime keväänä Guggenheimia kannattivat kokoomuksen ja valtaosa RKP:n valtuutetuista. Näissä leireissä ryhmänjohtajat liputtavat edelleen sen puolesta.

Kokoomuksen Lasse Männistö suhtautuu myönteisesti, mutta kertoo, ettei tietoa konkreettisesta uudesta hankkeesta ole.

RKP:n Astrid Thors pitää keskustelua spekulaationa, mutta uskoo, että Guggenheimista voisi tulla vetonaula, jos uusi konsepti on hyvä.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Terhi Peltokorpi suhtautuu asiaan avoimesti, mutta ei ota kantaa, koska mitään esitystä ei ole olemassa.

Yksityinen raha tervetullutta

Vastustajien puolelta tulee suorasanaisempaa tyrmäystä. Kristillisdemokraattien Mika Ebeling uskoo uudenkin hankkeen kaatuvan. Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Harri Lindell pitäisi ison Geen edelleen kuopattuna.

Guggenheim on kerran kuopattu ja haudattu ja siellä sen pitäisi myös pysyä.

Harri Lindell

- Guggenheim on kerran kuopattu ja haudattu ja siellä sen pitäisi myös pysyä. Se, että virkamiehet lähtevät New Yorkiin saakka veronmaksajien rahoilla muussa tarkoituksessa ja sitten yllättäen käyvät Guggenheim-museossa hieman lobbaamassa, niin kyllä se haisee aika pahalta, Lindell jyrähtää.

Viime vuonna museota vastustaneen vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Silvia Modig toivottaa yksityisen rahan hankkeen tervetulleeksi.

Nyt on juuri se oikea hetki markkinoiden hoitaa tämä homma

Silvia Modig

- Toivoisin näkeväni esityksen, jossa olisi mahdollista tuoda Guggenheim-museo Suomeen, mutta sen esityksen pitäisi pitää sisällään täysin yksityisen puolen rahoitus. Kun oikea puoli aina huutaa, että markkinat hoitaa, niin nyt on juuri se oikea hetki markkinoiden hoitaa tämä homma, Modig sanoo.

Museoon edelleen kielteisesti suhtautuva SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki on saanut tänä keväänä osakseen viestintätoimiston Guggenheim-lobbausta - tai lähes taivuttelua.

- En tiedä haluaisiko kukaan kutsua omaa puheenparttaan taivuttelemiseksi, mutta väsytystaktiikalta se tuntuu, jos vuoden välein tuodaan uusi kuvio.

Lue seuraavaksi