A-studio: Jemeniläinen sheikki oli keskeinen avustaja Kalevan pariskunnan vapauttamisessa

Suomen Saudi-Arabiassa toimiva suurlähettiläs Jarno Syrjälä paljasti illan A-studiossa, että Suomen Jemenin kunniapääkonsuli sheikki Sheikh Hamid Al-Ahmarilla oli keskeinen rooli pariskunnan kohtalon selvittämisessä ja vapauttamisessa. Omanin hallituksen lähipiiristä puolestaan kerrotaan, että Suomen ja Itävallan hallitukset pyysivät Omanin apua sieppauksen ratkaisemisessa.

Jemenin sieppaus
Suomalaiset siepatut Atte ja Leila Kaleva sekä itävaltalainen Dominik Neubauer Omanin Muscatin lentokentällä 9. toukokuuta.
Suomalaiset siepatut Atte ja Leila Kaleva sekä itävaltalainen Dominik Neubauer Omanin Muscatin lentokentällä 9. toukokuuta.AFP

Suomen Saudi-Arabian suurlähettiläs Jarno Syrjälä sanoo, että Sheikh Hamid Al-Ahmarilla oli keskeinen osa toiminnassa, joka johti Jemenissä siepattuna olleen Kalevan pariskunnan vapauttamiseen.

Syrjälä oli lähes koko kaappauksen ajan Sanaassa selvittämässä suomalaisten kohtaloa. Hänen mukaansa Al-Ahmar oli merkittävä neuvonantaja ja hänen merkityksensä oli suuri myös esimerkiksi tapaamisten mahdollistajana.

Syrjälä korostaa kuitenkin, että Al-Ahmarin lisäksi myös muiden sieppauksen ratkaisuun osallistuneiden panos oli merkittävä.

- Kyllä hän oli erittäin keskeinen siinä toiminnassa, joka lopulta johti myönteiseen lopputulokseen eli suomalaisten vapauttamiseen, mutta Al-Ahmaria ei voida erottaa kokonaisuudesta. Kyllä kyse oli monien ihmisten ja ryhmien kokonaispanoksesta, Syrjälä sanoo.

Ylen A-studion haastatteleman verkkojulkaisu Al-Masdar lehden varapäätoimittajan Ali Al-Faqihin mukaan Al-Ahmar tapasi heimojohtajia Sanaassa heti sieppauksen alussa ja rohkaisi heitä tekemään yhteistyötä vapautusprosessissa. Lisäksi Al-Ahmar osallistui saman lähteen mukaan myös sieppauksen loppuvaiheeseen Al-Mahrassa siepattujen retkellä kohti Omania.

Omanin ulkoministeriön lehdistöneuvoja Ali Almahri puolestaan kertoo, että Suomen ja Itävallan hallitukset pyysivät Omanin apua sieppauksen ratkaisemisessa.

Suomen kunniapääkonsulina yli 10 vuotta

Hamid Al-Ahmar on ollut Suomen kunniapääkonsulina jo yli 10 vuotta. Syrjälän mukaan hänet on aikoinaan haluttu tähän tehtävään, koska hänellä on juuri niitä ominaisuuksia, joita kunniapääkonsuleilta toivotaan.

Ennen kaikkea hän on Syrjälän mukaan hyvin verkottunut omassa yhteiskunnassaan. Hänen yhteytensä Suomeen on syntynyt ja vahvistunut myös useiden liikeyhteyksien kautta.

Hamid Al-Ahmar on erittäin merkittävä heimojohtaja, Jemenin nykyisessä hallituksessa istuvan Islah-puolueen kärkinimiä ja yksi maan varakkaimmmista ihmisistä. Teleoperaattori- ja pankkibisneksessä omaisuutensa luonut Hamid Al-Ahmar on perinyt vaikutusvaltansa isältään Sheikki Hussein Al-Ahmarilta, joka oli pitkään Jemenin parlamentin puhemies ja niin kutsuttu presidentintekijä.

Hamid Al-Ahmar oli keskeisessä roolissa myös, kun Jemenin edellistä presidenttiä Ali Abdullah Salehia kammettiin vallasta. Salehin kannattajat syyttivät Al-Ahmarin olleen osallisena myös vuonna 2011 tehtyyn raketti-iskuun, jonka tavaoitteena oli presidentti Salehin murhaaminen. Iskussa vakavasti haavoittunut presidentti erosi viime vuonna. Väitteitä Suomen kunniapääkonsulin osuudesta iskuun ei ole koskaan todistettu oikeiksi.