Vaatejättien sopimus tuo 1 000 turvallista tehdasta

Suuret eurooppalaiset sitoutuvat maksamaan tehdasolojen parantamisesta. Amerikkalaiset muotitalot ovat jäämässä laajana rintamana ulos.

Ulkomaat

Bangladeshin tehtaiden turvallisuussopimuksen on keskiviikon takarajaan mennessä allekirjoittanut noin 30 muotitaloa. Yhdysvaltain suurin kauppajärjestö ei kuitenkaan ole lähtenyt mukaan.

Yhdysvaltain National Retail Federation on arvostellut sopimusta joustamattomuudesta. Allekirjoittaneet vaatetalot sitoutuvat maksamaan palo- ja rakennusturvallisuudesta Bangladeshin vaatetehtailla.

Kansainvälisen teollisuuden ammattiliiton mukaan voidaan laskea, että sitoutuvat yritykset kattavat yli tuhat tehdasta. Tekstiilitehtaita on maassa noin 5 000.

Suurimpia tehdasolojen kohentamiseen lupautujia ovat Ruotsin H&M ja Espanjan jätti Inditex, Suomesta Lindexin ja Seppälän omistava Stockmann. Yhdysvalloista talkoisiin ryhtyi vain kaksi - Abercrombie & Fitch sekä Calvin Kleinin ja Tommy Hilfigerin emoyhtiö PVH.

National Retail Federationin mukaan amerikkalaiset vaatekaupat eivät halua allekirjoittaa, koska rahan käytöstä turvallisuuskohennuksiin ei saa takeita.

Lähteet: Reuters