Kevät kirii aikataulua

Kevät on ollut kaksi - kolme viikkoa myöhässä, mutta ainakin eteläisimmässä Suomessa saatiin äitienpäiväviikonloppuna nauttia oikein kunnolla kevään kukoistuksesta. Lämpötilojen viimein noustessa kevät kirii nopeasti jäljessä olevaa aikataulua.

luonto
Grafiikka.
Aamu-tv:ssä tehtiin selkoa siitä, miten kevään eteneminen edistyy.

Tänä keväänä seurataan ensimmäistä kertaa lajien lisäksi kevääseen liittyviä luonnonilmiöitä, kuten lumen sulamista ja jäiden lähtöä. Lämpimät säätkin ovat tarkkailun alla, mutta yli 20 asteen lämpötiloista ei havaintoviikonloppuna päästy nauttimaan kuin Etelä-Suomessa ja sielläkin harvakseltaan.

Puiden lehdet eivät ole suurimmassa osassa Suomea vielä kunnolla puhjenneet. Paikoitellen eteläisimmässä Suomessa päästiin viime viikonloppuna oikeastaan ensimmäistä kertaa ihastelemaan jopa yli 2 senttimetrin pituisia koivunlehtiä. Jos lämpimät säät nyt jatkuvat, vihertyy maisema Etelä-Suomessa vauhdilla.

Haarapääskyt saapuivat jo parisen viikkoa sitten ja nyt havaintoja on kertynyt eri puolilta Suomea aina Kemin ja Pudasjärven korkeudelta asti. Yleisesti pääskyjä pääsee kuitenkin näkemään vain aivan eteläisimmässä Suomessa Tampereen korkeudelle saakka.

Haarapääskyille ja muille hyönteissyöjille on tärkeää, että on tarjolla hyönteisravintoa. Sitä näyttäisi olevan varsin niukalti ja esimerkiksi sääsketkin tuntuvat olevan vielä harvalukuisia kaikkialla. Havaintoja yksittäisistä sääskistä saatiin kuitenkin paljon ja pohjoisin sääskihavainto on tullut Kittilästä.

Sammakonkutu on lapsille yksi kiehtovimpia kevään merkkejä. Sammakonkutua voi etsiä lammikoista ja riittävän isoista ojista, mutta täytyy muistaa, että sen vieminen kotiin ei ole luvallista. Yleisesti sammakonkutua löytyy tällä hetkellä Tampereen korkeudelle saakka ja harvakseltaan Keski-Suomessa Kuhmon korkeudelle saakka.

Mikäli säät tästä lämpenevät, on seuraavana odotettavissa hyönteisten ja hyönteissyöjien runsastuminen koko Suomessa.

Lähteet: Olli Turunen/Suomen luonnonsuojeluliitto