1. yle.fi
  2. Uutiset

Jokapäiväinen elämämme on iso romaani

Riikka Pelon romaani on kevään vahva lukuelämys. Kahden maailmansodan välisessä myllerryksessä ihmiset yrittävät selvitä, rakastaa ja olla pettämättä. Se kertoo myös siitä, miten sanoilla määritellään maailmaa, ja mitä pahaa niillä voi tehdä.

kulttuuri
Riikka Pelo.
Riikka Pelo on kirjoittanut ison romaanin Euroopan myllerryksestä maailmasotien välillä. Pelo oli Aamun kirjassa Nadja Nowakin ja Seppo Puttosen vieraana.

Romaanin päähenkilöinä ovat oikeat historialliset henkilöt: venäläinen runoilija Marina Tsvetajeva (1812-1941), ja hänen tyttärensä Ariadna Efron (1912-1975). He muuttivat ensin v. 1923 Neuvostoliitosta Prahaan, ja sieltä Pariisiin, josta he palasivat Neuvostoliittoon keskelle Stalinin vainoja.

Marina Tsvetajeva oli voimakastahtoinen runoilija, jota monet aikalaiskirjailijat arvostivat. Riikka Pelo kirjoittaa Marinasta kuitenkin ihmisenä ristiriitaisen, vaimona itsekkään ja äitinä jopa raa’an. Romaanin Marina ei elä kuten kirjoittaa, ja hän pettää miestään. Pienestä tytöstä alkaen Ariadna joutuu olemaan äitinsä kannattelija ja oikuttelujen kohde.

Jokapäiväinen elämämme on huikaisevan kaunis ja iso romaani maailmasta, jossa sanat eivät enää suojaa.

Lue seuraavaksi