1. yle.fi
  2. Uutiset

Sosiaalihuoltoko paras hotelliasiakas Lahdessa?

Risto Lasila pitää lahtelaisia hotellihaaveita melkoisena haihatteluna. Paras hotelliasiakas Lahdessa on tällä hetkellä sosiaalitoimisto.

Näkökulmat
Grand-kiinteistö
Lahden lastensuojelun päämaja on nykyisin ex-hotellissa kaupungin keskustassa.YLE / Lahti

*Koska Lahden ylle syttyvät tähdet. *Nimittäin se viiden tähden luxus-hotelli, jota Lahteen on kaivattu useita vuosikymmeniä. Ihmettelin kun perinteikäs Lahden Seurahuone avautui hiljakkoin mittavan remontin jäljiltä. Mitä sanoi kaupungin markkinointihenkilö? Saman vanhan veisun, että tänne kaivataan uutta hotellia. Paikalliset hotelliammattilaiset ovat ihmetelleet jo pitkään lisähotellin tarvepuheita, kun nykyistenkin käyttöaste hipoo aika matalalla. Ja mitä niin sanotulla viiden tähden hotellilla tehdään, kun esimerkiksi Ruotsin kuningaskin hoveineen on asunut Lahden Seurahuoneella jo 70-luvulla.

Perussyy on Lahden liika läheisyys Helsingistä ja liian kaukainen sijainti itärajasta. Väki haluaa mennä iloiseen Karjalaan Lappeenrantaan, kalakukkoja katsomaan Kuopioon tai manseen Tampereelle. Yksi hotellin mankuja oli taannoin Sibeliustalo, jonka johtoa risoi opiskelijoiden asuntolan hulppeat näkymät Vesijärvelle. Muuten, miten vetää Sibeliustalon naapuriin kaavailtu huoneistohotelli, jota on jo kohtuulllisen pitkään haudottu?

*Teivaan kylpylähotellista kiinnostunutta ei ole ilmaantunut. *Mukkulassa on varaa pitää kartanohotellia vuosikaupalla kiiinni, tuottamassa tappiota. Nyt Mukkulan leirintäalueelta ostetaan vuokralla ollut yrittäjä hotellin tieltä 700-tuhannella eurolla ulos. Melkoista matkailubisneksen tekoa.

Vaikuttaa siltä, että viini on väljähtynytttä jo aikaa sitten. Lahteen tullaan Salppausselän kisoihin vielä vähän aikaa, kun sitä perinteistä kisatunnelmaa kaipaavia katsojia vielä on elossa. Hyppyrimäistä on jo kokeiltu autolla ja moottoripyörällä laskua. Kun Salppurin ohjelma alkaa tätä luokkaa, voidaan se tapahtuma unohtaa.

Näyttää siltä, että hotellissa Lahdessa viihtyy parhaiten sossutoimisto. Nimittäin kauppahotelli Grandin kiinteistö Vapaudenkadulla on sosiaaliviraston lastensuojelun vuokraama, kun Kauppahotelli muutti kiinteistöstä Lahti hotellin tiloihin. Ja mikäs on asuessa, Lahden kaupunki maksaa Grand-kiinteistön omistajalle 52 000 euroa kuukaudessa vuokraa. Sosiaalitoimistolla on käytössään entisestä hotellikiinteistöstä 3 kerrosta. Vuosivuokra on yhteensä 627 600 euroa.

Mikä on seuraava hotelli?

Lue seuraavaksi