1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pohjoiskarjalainen puoluelehti haluaa savolaiset lukijoiksi

Sortavalassa vuonna 1906 perustettu Viikko Pohjois-Karjala on toiminut puolisen vuotta osuuskunnan voimin. Taloudellinen tilanne on haastava, ja pienessä demarilehdessä harmitellaankin puolueen tuen suuntaamista pää-äänenkannattajalle. Viikko Pohjois-Karjala suunnittelee Savon valloitusta.

Kuva: Riikka Heikkilä / Yle

Alueellisia, painettuja demarilehtiä ilmestyy enää vain Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Satakunnassa. SDP on keskittänyt tukeaan verkkopalveluihin ja pää-äänenkannattajalleen, mikä sapettaa maakunnissa.

- Puolueen pää-äänenkannattaja rohmuaa viestintätuesta valtaosan ja sen levikki on aika vaatimaton suhteessa levikkialueeseen eli koko Suomeen ja verrattuna Viikko Pohjois-Karjalan levikkiin täällä pienessä Pohjois-Karjalassa, Osuuskunta Kansan Vallan puheenjohtaja Juha Hämäläinen sanoo.  

- Pää-äänenkannattaja Demokraattihan todella saa suren osan viestintätuesta, mutta se on toisaalta meidän ainoa viisipäiväinen koko maassa ilmestyvä lehti. Sen lisäksi verkkopalvelut ovat osoittaneet toimivuutensa. Tavoittavuus on vaan huomattavasti laajempi, kuin mitä aiemmilla välineillä oli, SDP:n puoulesihteeri Reijo Paananen sanoo. 

Savolaiset houkuteltava lukijoiksi

Osuuskunnan pyörittämän Viikko Pohjois-Karjalan taloustilanne on haastava. Kerran viikossa ilmestyvän lehden levikki on tällä hetkellä noin 7000 kappaletta.  Puolue on luvannut 50 000 euron vuosittaista tukea vain vaalikauden loppuun. Demarilehti suunnitteleekin sähköisten palveluiden tarjoamista ja laajentumista Savoon. Asiaa vamistelee parhaillaan työryhmä.

Puolueen pää-äänenkannattaja rohmuaa viestintätuesta valtaosan ja sen levikki on aika vaatimaton suhteessa levikkialueeseen eli koko Suomeen.

Juha Hämäläinen

- Perinteisesti vahva työväenkaupunki Varkaus on ensimmäinen mikä meitä saattaisi kiinnostaa. Vaalipiiriuudistus ja poliittisella puolella SDP:n piirien yhdistäminen luovat parempaa pohjaa tällekin työlle, Juha Hämäläinen sanoo.

Lehteä aiemmin kustantaneen Uusi Pohjois-Karjala Oy:n toiminta päättyi vuodenvaihteessa. Osuuskunta Kansan Vallan suurin taustajärjestö on Joensuun Työväenyhdistys. Osuuskunnassa on tällä hetkellä kolmisensataa jäsentä. Joensuulaisen ammattiyhdistyskonkari Esko Kerosen mukaan paikalliselle puoluelehdelle on tarvetta.

- Kaikilla puolueillahan on lehdet ja poliittinen lehti pitää olla, että se tieto mikä ihmisille tulee, on monipuolista ja ennen kaikkea se on henkirikä puolueväelle.