1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokemäenjoella troolataan norssia koeluontoisesti

Kokemäenjoen suistoon Porin Pihlavanlahdelle on myönnetty poikkeuslupa troolaukselle. Porilaisen kalastajan on tarkoitus kalastaa kokeiluluontoisesti alueelta kevään ja alkukesän aikana lähinnä kuoretta ja myöhemmin särkikaloja.

Kuva: Simo Kymäläinen / Yle

Porilainen kalastaja Mikko Sjöros on troolannut poikkeusluvalla Porin Pihlavanlahdella kevään aikana jo parikymmentä kertaa. Saalis on toistaiseksi jäänyt vähäiseksi.

- Tiedä sitten onko vika tekniikassa vai jossakin muussa, mutta norssia ei ole löytynyt, Sjöros kertoo.

Sjöros kehuu kuoreen hinnan olevan nyt kohdillaan. Hän uskoo norssitroolauksen kannattavan, jos vain saalista tulisi. Nyt norssikausi on jo ohi ja kokeilumielellä toteutetun jokisuutroolauksen painopiste siirtyy Sjörosin mukaan nyt särkikalojen poistokalastukseen. Poistokalastukseen kalastaja saa myös jonkin verran tukea.

Sjöros sai poikkeusluvan Pihlavanlahdella toteutettavaan pienimuotoiseen troolaukseen kesäkuun puoliväliin asti. Troolauksen harjoittaminen jokialueen suualueella on varsin poikkeuksellista, arvioi luvan myöntäneen Varsinais-Suomen Ely-keskuksen kalastusmestari Paavo Suominen.

- Toimijoita ei kovin paljon ole, eikä tämän tyyppisiä hakemuksia tule. Sen sijaan rysille on viime vuosina myönnetty lupia sekä norssin, että särkikalojen pyyntiin, Suominen kertoo.

Lohikalat vapautettava

Kalastusmestari Paavo Suominen ei usko, että troolauksesta olisi haittaa alueen arvokalakannoille. Lupaehtojen mukaan saaliiksi saatavat lohi-istukkaat pitää palauttaa takaisin luontoon.

- Asiaa tullaan seuraamaan. Mikäli istukkaita saadaan merkittäviä määriä, on kalastus kokonaan keskeytettävä. Jos havaitaan, että kalastus haittaa lohikalojen vaellusta, niin lupa voidaan perua ja pyynti keskeyttää välittömästi. Kalastajan on myös pidettävä kirjaa saaliista, Suominen kertoo.

Kuha tai ahven on sen sijaan mahdollista ottaa saaliiksi, mutta toistaiseksi esimerkiksi kuha on pysynyt Sjörosin mukaan pois troolista.

Ely-keskuksessa toivotaan, että jokialueella veneilevät ottaisivat huomioon troolauksen, ja pitäisivät siihen etäisyyttä turvallisuussyistä.