Karkki- ja purkka-automaatit sinnittelevät - krääsä myy

Huoltoaseman tai marketin tuulikaapissa kököttävät kolikolla toimivat karkki- ja purkka-automaatit tuovat vähänkin vanhemmalle ihmiselle lapsuusajan mieleen. Makeiset ja purukumit myyvät kuitenkin heikonlaisesti - sen sijaan korut ja limakädet innostavat nyt ostamaan.

ilmiöt
Automaattien karkki ja purkka myyvät enää minimaalisesti.
Janne Ahjopalo / Yle

Varsinkin lapsiperheen vanhemmilla kiristyy pinna huoltoaseman, marketin tai ostoskeskuksen tuulikaapissa. Lapset kinuavat purkkaa, karkkia tai pikkukrääsää, joita saa kolikkoa vastaan automaatista.

- Purukumin ja makeisten osuus myynnistä on nykyisin enää häviävän pieni. Nyt tehdään kauppaa nuorisolle suunnatuista koruista, riipuksista, ranneketjuista ja limakäsistä, sanoo toimitusjohtaja Ersti Sederqvist Zimada Oy:stä.

Pikkutavara saa teinit kaivelemaan kukkaroaan.
Automaattien pikkutavara saa teinit kaivelemaan kukkaroaan.Janne Ahjopalo / Yle

Outokummusta lähtöisin olevan Sederqvistin firma on toiminut Helsingissä parikymmentä vuotta ja vuosien saatossa on pitänyt keksiä uutta. 1950-luvulla Suomeen tulleet purkka-automaatit kun eivät enää riitä.

Ei tarvitse kyllä pelätä, että miljonäärinä kuolee.

Ersti Sederqvist

- Ostan automaatteihin krääsää Kaukoidästä. Sanon sitä krääsäksi, kun en halua kaunistella asiaa.

Automaatteja on ympäri Suomen Ivalosta Helsinkiin ja kilpaileviakin yrityksiä on. Mikään kultakaivos karkki-, purkka- ja pikkutavarabisnes ei tunnu olevan.

- Suomi on logistisesti hankala ja vähäväkinen maa. Automaattien huoltaminen ja täyttäminen kallista touhua. Ei tarvitse kyllä pelätä, että miljonäärinä kuolee, naurahtaa Ersti Sederqvist, joka on paitsi toimitusjohtaja myös varastomies ja roudari.